måndag 26 augusti 2013

Film är bäst på bok



Hösten bjuder även på några roliga filmpremiärer för
barn och ungdom! Men läs boken först... 

Klicka gärna på länkarna nedan.

Gillian Flynn: Gone Girl

Gillian Flynn har blivit ett fenomen. 1:a åtta veckor i rad på New York Times bestsellerlista!

Hon är en av världens just nu mest hyllade kriminalförfattare, och hennes tredje roman Gone Girl är en av det gångna årets största succéer. Mörka platser, som kom på svenska 2012, fick även den lysande recensioner och utnämndes av Yukiko Duke i SVT:s Gomorron Sverige till "Höstens absolut bästa deckare!" med betyget "en klar 5:a". Mörka platser finns även som pocket.

Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är charmiga, smarta och framgångsrika. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra.

På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig, var är Amy?


Över 2 miljoner sålda exemplar!
Nominerad till: Womens Prize for Fiction.
Årets bästa bok av Amazon och Barnes & Noble.
Årets mest recenserade bok på Good Reads, över 50.000 recensioner!
Översatt till 30 språk.

Saxat ur recensioner
Skarp som en ishacka. Spektakulärt slug.« THE NEW YORK TIMES
Gone Girl är en läsfest.« SVENSKA DAGBLADET
Årets thriller.« THE GUARDIAN


måndag 19 augusti 2013

Nisse Simonson: Alltid nåbar aldrig ifred

"Jag är född i början av 1940-talet. Min generation har varit med om en makalös resa. Från grammofoner och telefoner som skulle vevas upp till dagens genomdatoriserade samhälle. Men i och med att vi ständigt är nåbara är vi aldrig riktigt ifred. Vi tillbringar mycket tid framför skärmar av olika slag och har blivit alltmer oförmögna att verkligen umgås ansikte mot ansikte."

Den kloke doktorn Nisse Simonson resonerar här kring den teknikutveckling vi varit med om de senaste åren och som inneburit stora förändringar för hur vi arbetar, men även för hur vi tillbringar vår fritid och hur vi umgås med varandra. Vad kan detta komma att innebära för oss i längden? Hur ska vi lära oss att dra fördel av allt det positiva med en ny värld som öppnat sig, men samtidigt vara medvetna om att det bara är vi själva som kan styra hur uppkopplade vi vill vara.

Nisse Simonson är läkare och en av Sveriges mest uppskattade föreläsare. Han är författare till flera böcker, bland andra Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra, Livet är inte så tokigt om man beaktar alternativet samt Glöm inte minnet du minns mer än du tror.

onsdag 14 augusti 2013

Katarina Bivald / Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Nu har jag, Bokias ”Kulturtant”, läst en bok som jag verkligen kan identifiera mig med. Boken är skriven av Katarina Bivald och heter Läsarna i Broken Wheel rekommenderar.

Boken utspelar sig i böckernas värld och handlar om 28-årige Sara från Haninge i Sverige som har brevväxlat med 65-åriga Amy från Broken Wheel i Iowa. Båda brinner för böcker och läsning och Amy bjuder in Sara att hälsa på. Sara som har arbetat i en Bokhandel som lagts ner och hon bestämmer sig för att resa till Amy. När hon kommer fram är Amy död.

Sara står helt plötsligt ensam i en liten stad mitt ute i ingenstans. Amy har i sina brev skrivit om en del av människorna i staden och de tar nu hand om henne, ser henne som den förvirrade turisten. Sara får för första gången i sitt liv verkliga vänner, hon beslutar sig för att öppna en bokhandel med alla böcker som finns i Amys hus, detta gör hon med hjälp av sina nya vänner.

Innevånarna i den lilla staden läser inte böcker och Sara beslutar sig för att ändra på detta. Hon vet att det finns en bok för alla människor, det gäller bara att hitta den rätta. Problemet är att hennes visum börjar gå ut. Då får hennes nya vänner en alldeles galen och underbar idé…

En riktigt feel-good bok, jag identifierar mig med Sara som sitter, står eller ligger, med näsan i en bok hela tiden, när en är avslutad kastar hon sig genast in i nästa läsupplevelse. Är böcker viktigare än människor undrar Sara över i boken och jag fick ta mig en lång funderare på detta, hur tycker jag?

Boken utkommer 21 augusti , läs den alla ni som älskar böcker som jag gör, den ingår också i Bokiabiblioteket ”Låna & Läs”  2013-2014.


Monica/ Bokias kulturtant

( Läs mera / beställning: www.bokiasundsvall.se )

Margareta Strömstedt: Jag skulle vilja förföra dig - men jag orkar inte


Människan formas genom sina möten med andra. Margareta Strömstedt har i sitt långa liv haft fler sådana spännande sammanträffanden än de flesta. Hon berättar om Astrid Lindgren, Aksel Sandemose och Tove Jansson, men ännu starkare blir skildringarna av dem som stod henne närmast: den idealiserade pappan, den älskade lillebrodern.
 
Barn och deras villkor är en hjärtefråga för Margareta, och det är inte för inte som hennes bana som skribent började med att hon stegade upp till Olof Lagercrantz och påpekade att DN:s barnboksbevakning var undermålig. Hennes uppdrag som barnboksrecensent ledde vidare till bland annat egna barnböcker, dokumentärer och biografier.
Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte är ett möte med Margareta Strömstedt, fascinerande läsning både för dem som redan är bekanta med henne och för dem som aldrig träffat henne förut.

Margareta Strömstedt författare, journalist och översättare, gift sedan 1953 med Bo Strömstedt och mor till Niklas Strömstedt och Lotten Strömstedt. Hon har varit sommarpratare i Sveriges Radio P1 vid sju tillfällen: 1970, 1980, 1985, 1987, 1988, 1993, 2004 och 2007.

Recensioner
Livet kräver förändring för att bli värdefullt, Christer Enander i Sundsvalls Tidning. Läs hans recension här.

Svenarne Jansson ( 2013-08-19 )
Titlarna på Margareta Strömstedts böcker är alltid fantasieggande och väcker nyfikenhet. Som t ex Julstädningen och döden, och Natten innan de hängde Ruth Ellis … Det gäller även hennes nya bok – Jag skulle så gärna vilja förföra dig, men jag orkar inte. En liten vacker, inbunden volym med omslag i milt orange / röda toner – titel och författarnamn i vitt. Sparsmakat, elegant. Lockar till läsning, förför …
Det börjar i Hagsätra, dit författaren flyttat med maken (Bo Strömstedt) och en liten son i början av sextiotalet. Han i ett intensivt tidningsliv på Expressen, hon utbildad mellanstadielärare men från början hemma med längtan och vilja att bli delaktig i det aktiva kulturelle och skrivande livet. Hon skriver krönikor och kåserier som hon säljer till veckopress. En dag söker hon upp chefredaktören på DN och frågar varför bevakningen av barnböcker är så dålig. Det leder till ett samarbete med DN under flera år, och ett alltmer omfattande arbete med och kring böcker och författare. Så börjar resan …
Vid en middag med den åldrande författaren Axel Sandemose, tar han hennes händer och yttrar stilla de ord som ska bli bokens titel: Jag skulle så gärna vilja förföra dig, men jag orkar inte.
Margareta Strömstedt skriver fängslande om möten och vänskaper. I flera kapitel berättar hon inkännande och personligt om Tove Jansson, Sara Lidman, men främst och längst om Astrid Lindgren.
Och om Tystnaden …
                          
Det är njutbar och tänkvärd läsning.
Men det handlar även om den älskade fadern – August hette han, min store starke far skriver hon. Pastor i Missionsförbundet som vid 40 års ålder gifte sig men mamman som var 25 år. En främmande fågel i predikantlivet som sjöng som en lärka men som fick uppleva en besvikelsens tillvaro. Innerligt beskrivet, både det onda och det goda.

Andra delar i boken handlar om tiden på tv, barns villkor, sorger i livet och indignation över orättvisor och mansförtryck.
Någonstans i boken skriver hon om självbiografiska berättelser: - nära den farligt tunna gränsen mellan det privata och det djupt personliga. Hon är ofta där, men går aldrig över.
När jag läst ut boken får jag behärska lusten uppleva boken igen och börja om.
Ljusa stunder får man ransonera …
Förutom i tryckt version finns boken som e-bok men tyvärr inte som ljudbok.
©  Svenarne Jansson

Dan Brown: Inferno

Varje gång Dan Brown levererar en ny roman överraskar han. Som historieberättare har han förmågan att ta med läsarna på ett andlöst spännande äventyr in i en mystisk värld av symboler och hemliga koder på samma gång som han lär oss något nytt.

Denna gång är han inspirerad av Dantes Inferno: "Även om jag läste Dante som ung student var det inte förrän nyligen, då jag gjorde efterforskningar i Florens, som jag kom att förstå den enorma betydelse som Inferno har haft ända in i vår tid", säger Dan Brown. 

I denna nya spänningsroman, återigen med Robert Langdon i huvudrollen, återvänder Dan Brown till det gamla Europas hjärta och till de sammanhang som fascinerade redan i hans stora succé Da Vinci-koden.
Da Vinci-koden är en av de största bästsäljarna någonsin med 81 miljoner sålda böcker världen över. Den är en av de tio mest lästa böckerna tillsammans med Bibeln, Harry Potter-serien och Borta med vinden. 

Dan Browns senast utkomna bok Den förlorade symbolen (2009) sålde en halv miljon exemplar bara i Sverige.


Recensioner
"Bladvändare för kulturintresserade", Lars Hallberg i Sundsvalls Tidning. Läs hans recension här.


Henning Mankell: Handen

Nu är det dags för alla Wallander-fans. Henning Mankell har nu kommit med Handen.















En höstdag 2002 får Kurt Wallander möjligheten att förverkliga en gammal dröm, att flytta från Ystad till landet. Men drömmen förvandlas snabbt till en mardröm. I husets trädgård hittar Wallander först ett nedgrävt lik, sedan ytterligare ett. Den kriminaltekniska undersökningen visar att de har legat ett halvt sekel i jorden. Men vilka var dessa personer? Och hur kommer det sig att ingen har anmält dem saknade? Wallander och hans kollegor tvingas söka sig bakåt i det förflutna för att hitta svaret på gåtan. Spåren leder mot en tragedi, där det är svårt att veta vem som egentligen är offer och vem som är förövare. 

Boken innehåller dessutom extramaterial för alla Wallander-fans: ett uppslagsverk till Wallanders värld med kulturella referenser, personer och platser som förekommit i romanserien.

Snö, djup snö, är ett av Henning Mankells första minnen. Senare i livet, efter att han valt att dela upp sin tid mellan Sverige och Moçambique.

-Jag står med en fot i snön och en fot i sanden, konstaterar Henning Mankell

Henning Mankells första roman publicerades 1973. Samma år åkte han till Afrika för första gången. Idag har han skrivit över 40 romaner som sålt i över 40 miljoner exemplar världen över.



Henning Mankell hemma i Moçambique

















Henning Mankell delar sin tid mellan Västkusten, Frankrike och Moçambique. Han är hemma i Sverige under sommaren, men reser tyvärr tillbaka till Afrika i höst och har därför tackat nej till att denna gång besöka Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i slutet av oktober. Men vi försöker även nästa år att få honom som gäst.

Lennart Bergström
Bokhandlarn



Recension 2013-09-02 av Svenarne Jansson

Så har då punkt satts för kommissarie Kurt Wallanders mödor i polisyrket. Enligt författaren Henning Mankell är det sista gången vi möter honom i den nyutkomna boken Handen – en kort berättelse om våldsdåd för ganska länge sedan.

Boken har tidigare publicerats i Holland för några år sedan och ligger enligt uppgift tidsmässigt före ”Den orolige mannen”.

Jag har lyssnat på ljudboken, inläst av Krister Henriksson, som ju framför allt gett Wallander gestalt och karaktär i ett stort antal filmer, även om andra skådespelare har spelat rollen. Det är lite märkligt att lyssna till rösten av filmernas Wallander läsa en berättelse om sig själv … Men Henriksson läser bra och med gott humör, tycks det.

Berättelsen är kort (3 CD) och börjar med Wallanders tveksamma försök att kanske uppfylla den gamla drömmen om hus på landet och hund. Huset erbjuds av en kollega, som är väl bekant med Wallanders långvariga drömmar och tror att det är det är rätta - till rimligt pris dessutom - visar det sig. Wallander besöker huset och fattar tycke för dess själ. Men undanskymt i trädgården sticker en hand upp ur jorden, och det hela förvandlas från husdröm till polisutredning. Den visar så småningom att inte ett utan två lik som grävts ner för många år sedan. Och så börjar det mödosamma sökandet efter offrens identiteter, tidsbestämning och givetvis en mördare. Intrigen är välkomponerad och man följer det mödosamma polisarbetet där bakslag och framgång för en ojämn kamp som ofta förs i det eländigt trista skånska vintervädret. Så småningom återfinns den sista ledtråden som leder fram till den oväntade och dramatiska upplösningen.

En fjärde CD medföljer, där Krister Henriksson i en lång intervju berättar om sitt förhållande till Wallander och tillkomsten av de många filmerna. Väl värd att lyssna på även den.

Och därmed farväl Wallander. Lite tomt känns det kanske …


©  Svenarne Jansson

onsdag 7 augusti 2013

Maria Nygren: Fjärde Riket

Det handlar inte om vad Hitler sa, utan om hur han sa det.

"Såklart var Hitler ett svin", säger Blenda med en blick på LSD:s bleka ansikte. "Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vadhan sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen."

Fjärde riket handlar om hur man manipulerar en folkmassa. Om makt och maktens påverkan på människor. Både på dem som har makt och på dem som inte har det. Romanen utspelar sig på en högstadieskola i Sverige. En gång i tiden fanns här framtidstro, men numera är det mest klotter, lärare med skygglappar och elever som är helt och hållet upptagna av att skydda sin plats i hierarkin - och framförallt - att inte hamna bland de utstötta.

En bok från ca 14 år.


fredag 2 augusti 2013

Håkan Nesser / Levande och döda i Winsford

Den vrångas med mig, Håkan Nessers nya bok Levande och döda i Winsford. Stretar emot, slingrar sig och vill inte bli beskriven, tycks det. Precis som om själva boken vore en del av sin egen karga och bistra miljö och natur. Detta trots en bra och väl godkänd inläsning av Anna Maria Käll. Möjligen säger det mer om recensenten än om boken…

Nåväl – en kvinna anländer om hösten tillsammans med sin hund till byn Winsford, på halvön Exmoor i England där hon hyr ett unket hus beläget på den ständigt blåsiga hed där ett fåtal människor bor. Hon kallar sig Maria Andersson och säger sig vara författare från Sverige med avsikt att skriva en bok.

Och hon tänker överleva sin hund …

Med denna grund lagd börjar Nessers berättelse om Maria. Om henne själv, andra levande och döda – inte bara i Winsford utan även i Sverige, andra länder, inte minst Marocko. Via sina egna minnen skildrar hon sin mans liv som författare, med stöd av hans dagboksnoteringar. Frågor väcks ständigt. Om det förflutna. Vem är hennes man? Är han i livet? Är hon eftersökt av någon? Hotad?

Och hela tiden dessa ständiga strövtåg på den karga, trista och motsträviga heden med hunden, och med en del sammanträffanden med vissa Winsfordsbor, som då får liv och kontur.

Över hela berättelsen vilar en svag, obestämt hotfull stämning. Nesser använder inte sina ord i onödan – allt som berättas har sin betydelse.

Från att i början varit negativ, har jag under lyssnandets gång småningom fängslats av historien. Tålamod har behövts, men nu när den är avslutad kan jag inte tycka annat än den är bra.

Det vore väl inte Nesser annars …

Svenarne Jansson

Övriga recensioner
"Suveränt språk och timing i kamelontthriller", Inger Dahlman i Sundsvalls Tidning. Läs hennes recension här.

Bokens Afton
Håkan Nesser är gäst på Bokens Afton den 30 januari. Biljetter säljs i kassan.