fredag 11 oktober 2013

Isabel Allende: Mayas Dagbok

Maya Vidal ska fylla sexton när hennes älskade farfar Popo dör och hennes farmor går in i en djup depression. Mayas far piloten flyger världen runt och hennes mor har lämnat familjen och återvänt till sitt hemland, Danmark. Ingen vuxen finns där för Maya och tre år senare lever hon på gatan i Las Vegas som hemlös, svårt sjuk och drogberoende på flykt undan ett gäng kriminella.

Farmor Nini hittar så småningom Maya och får in henne på ett behandlingshem. Nini får dessutom Maya att gå med på att resa till ön Chiloé i södra Chile där hon kan få en fristad hos en gammal vän till farmodern. Vännen Manuel Arias, lever tillbakadraget sedan han släppts som politisk fånge ur diktaturens fängelser. Arias visar sig vara raka motsatsen till Mayas älskade farfar Popo: vresig, kärv, tystlåten och inbunden.

Maya tillbringar ett år på Chiloé utan tillgång till vare sig dator eller tv. I tystnaden och ensamheten börjar hon föra dagbok och berättar om allt hon upplevt under sitt unga och händelserika liv. Samtidigt inträffar en rad oförklarliga och magiska saker som skakar om hennes världsbild och leder till hennes själsliga utveckling. Maya får också insikt i sin egen familjs hemligheter och skälet till att Manuel Arias tagit emot henne. Just när hon står i begrepp att finna sin inre harmoni dyker en person från Mayas kriminella förflutna upp för att straffa henne. Maya inser att hon inte längre kan gömma sig undan världen utan i stället måste konfrontera den.Recension av Monica (2013-10-10)
Boken handlar om Maya som befinner sig på flykt från polisen och maffian, hon håller sig gömd på ön Chiloé i södra Chile. Hon får bo hos Manuel en vän till Mayas farmor. Hon är bara nitton år men har ett brokigt förflutet.
Vartannat kapitel handlar om hur hon försöker anpassa sig till livet på den lilla ön och vartannat handlar om varför hon är på flykt.
Allt börjar egentligen när hennes älskade bonusfarfar Popo dör. Han har tagit hand om henne sedan hon var två dagar gammal när hennes mamma lämnade över henne i Popos famn och försvann ur Mayas liv. Maya kan inte hantera sorgen efter Popo utan börjar skolka från skolan, knarka, dricka, stjäla, ljuga och bedra sin familj. Hon blir väldigt destruktiv.
Mayas pappa sätter henne på ett behandlingshem för drogmissbrukare och alkoholister. Hon rymmer efter ett tag därifrån och hamnar då i det verkliga helvetet. Hon blir uteliggare och trappar upp sitt missbruk av droger och alkohol.
Vi följer Mayas liv i den lilla byn, vardagsrutinerna blir en trygghet för henne, människorna i byn lever nära varandra och deras hemligheter onda som goda blir allas.
Isabel Allende har en stor berättarförmåga, hennes språk är mustigt och vackert och hennes karaktärer i boken är spännande.

Mayas dagbok går upp på min tio i topp lista över höstens bästa böcker.
Monica (Bokias kulturtant)

För beställning se: www.bokiasundsvall.se


Inga kommentarer: