tisdag 2 juni 2015

Lasse Berg, Vårt inre Afrika: Upptäcktsresor

Om människans vandring på jorden har pågått i årmiljoner så kan Lasse Bergs vandring genom Afrika te sig kort men de senaste decennierna har han undersökt människans utveckling och givit ut tre stora böcker Gryning över Kalahari, Skymningssång i Kalahari och Ut ur Kalahari.

I Vårt inre Afrika får vi följa Lasse Berg (text) och Carl Douglas (foto) under deras film- och fotoexpeditioner under de senaste åren genom Afrika i den mänskliga evolutionens spår. En enastående vacker, rolig, spännande och lärorik berättelse.

Lasse Berg är en skicklig pedagog och även i detta fyrfärgspraktverk står lärdomen i första rummet precis som i de tidigare böckerna.

Den samarbetande, goda och babblande arten som vi kallar människa har Lasse Berg skrivit om hela tiden. Nu får vi se den i helfigur i arbete och vila. id lägereldar, på vandringar med bushmännen, bland regnskogens apor vid stränder och på savanner.

Läs om hur antalet språk påverkar samlevnaden, om societetshustrun som räddar Kongo-Kinshasas tjuvjagade bonoboer och om hur hjärnforskningen kommit fram till likheter i reaktioner mellan bonoboer och människor som upplevt liknande trauman.

Vårt inre Afrika är en bok för dig som vill veta vad en upptäcktsresande gör och en bok om en människa som alltid gjort precis det han älskar mest av allt.

Lasse Berg har i femtio år beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. När Lasse Berg inte skriver, reser eller bedriver fågelskådning, jagar han land och rike runt och föreläser oförtröttligt inför de mest otippade församlingar. Vilar ut gör han vid enstaka tillfällen i en idyllisk sydfransk by.

Inga kommentarer: