onsdag 27 april 2016

Vibeke Olsson, Drömmen om Elim

Drömmen om Elim är drömmen om gemenskap och ett annat sätt att leva i 1980-talets Stockholm. Här inbjuds till upptäckargrupper och julfester, och alla hjälps åt med att baka och städa.

Kyrkans café i hörnet mellan Storgatan och Styrmansgatan är en mötesplats där vem som helst är välkommen. Ann-Charlotte kavlar upp ärmarna i caféet, och hennes man, pastor Andreas, är nästan beredd att gå hur långt som helst för att hjälpa samhällets utstötta. Men Simon och Kicki tycker att det går för långt. Börjar inte församlingen mer och mer likna ett psyksjukhus? Lily tänker på gamla tider medan hon putsar på de gamla silverskedarna i köket. Och precis som flera andra oroar hon sig över Malena. Det är något med henne som inte stämmer.



Drömmen om Elim är en roman om vad som kunde ha hänt eller vad som kanske hände i en av alla frikyrkoförsamlingar i Sverige på 1980-talet.

Vibeke Olsson har fått en stor läsarskara runt om i Sverige med sin serie om Bricken på Svartvik. Hittills har hon gett ut fem romaner och den sjätte är på gång i slutet av året.



Recension
Monica Gullman har läst Vibeke Olssons bok, Drömmen om Elin.

Vibeke Olsson skrev sin första bok som 17-åring, en ungdomsroman, Ulrike och kriget. Hon har skrivit ett 20-tal historiska romaner.

Hennes fem böcker om Bricken på Svartvik har fått flera utmärkelser, Lars Ahlin priset 2016 och Ivar Lo- priset 2016, ett av Sveriges största litterära priser.

Vibekes nya bok, Drömmen om Elim” utspelar sig i en av alla frikyrkoförsamlingar i Sverige på 80-talet. Elim-församlingen på Östermalm i Stockholm är öppen för alla oavsett religiös tillhörighet. Alla välkomnas in i värmen, får en kopp kaffe och en kanelbulle eller en tallrik värmande soppa. Alla arbetar ideellt utom Andreas som är pastor och anställd av församlingen. Han tycker att alla som kommer ska få hjälp och omvårdnad. Medan andra som Simon och Kicki tycker att det börjar gå för långt. ”Börjar inte församlingen att likna ett psyksjukhus?"

Boken handlar om människors lika värde, men också hur man måste ta tag i sina egna liv. För att hjälpa människor i nöd måste man må bra i sig själv. Detta skriver Vibeke väldigt bra om i boken.

Den får 4/5 i betyg

Inga kommentarer: