torsdag 17 november 2016

Anders Öhrn, Manifestet: Sundsvall



Med fingertoppskänsla för historiskt intressanta detaljer väver författaren Anders Öhrn samman Sundsvalls och Medelpads historia på ett ledigt, lättläst och spännande sätt. I den ena fängslande historien efter den andra, får kända och spännande personer, platser och händelser passera revy. Ofta med detaljer som överraskar och lockar till vidare läsning. Här möter vi också många av Sundsvalls välkända personligheter ur helt nya vinklar.

Christian Beijer
Att det ligger mycket research och en stor passion i skapandet av denna bok är utom allt tvivel. Den dramatiska ådran har Anders Öhrn tidigare gett uttryck för som skådespelare och regissör vid Teater 9 i Stockholm och som teaterchef vid Dalateatern och Teater Västernorrland.

Boken är producerad av Svenåke Boström. Omslaget är målat av konstnären Christian Beijer.

Anders Öhrn
Så här säger Anders Öhrn själv om bakgrunden till boken.


Den egentliga och fördjupande anledningen till intresset för Sundsvalls historia kom i början på 1990-talet, inför genomförandet av föreställningen Vildhussen med Teater Västernorrland, där jag då var verksam som teaterchef. Men icke heller desto mindre i grävandet efter historiska samband mellan Sundsvall och de allestädes närvarande drakarna i stan, under min inledande tid som ordförande i basketlaget Sundsvall Dragons. Så håll till godo med de smakprov på delar av Sundsvalls historia, som inte bör läsas med puritanens glasögon, utan mer som personligt valda citat, via mångas forskningar och egna tolkningar, så som ju sker med vilken historieskrivning som helst, som upprepas på carte blanche eller via nytt tangentbord …

Anders Öhrn
Sundsvall

Inga kommentarer: