tisdag 26 mars 2019

Johan Ripås, När himlen faller ner


Det hörs allt fler röster om att Johan Ripås bok När himlen faller ner är starkt berörande läsning. Kulturkollo tyckte att ”den på ett fantastiskt fint sätt beskriver vad som händer när någon man älskar får ett svårt sjukdomsbesked”.

Johan Ripås har under senare år gjort sig känd som SVT:s Afrikakorrespondent och varit bosatt i Sydafrika. Han berättar själv:

– Men i den eviga solens land blev vår yngste son alltmer blek och torr om läpparna. En otäck känsla växte inom mig att något allvarligt hade drabbat honom. Tio dagar senare satt hela familjen förtvivlad på Karolinska sjukhusets barncanceravdelning i Stockholm. Vi hade evakuerats till Sverige av SOS International. Allt vi ägde i Sydafrika var sålt och barnen hade fått sluta i sin skola.

För Johan Ripås har det här varit en viktig bok att skriva:

– Ibland har jag kommit på mig själv med att leva mitt liv genom att kika nuet över axeln och spana mot en diffus punkt i framtiden. Jag tror att det är vanligt att människor gör så trots att livet pågår just nu. Att försöka finna mening i stunden må vara ett slitet uttryck, men har vi egentligen något val? Den här boken handlar om att vi människor aldrig är mer än ett samtal eller ett besked bort från att precis allt förändras. Oavsett vilka vi är, var vi befinner oss eller vilka planer vi har för livet.

Johan Ripås har berättat i Skavlan om den tumultartade tiden och omställningen i livet. Se klippet här.

Se även intervjuerna i programmet Sverige! och i Efter tio (klicka på respektive länk).

måndag 18 mars 2019

Aase Berg, Haggan


Thelma och Victor älskar bortom tid och rum. Men när Thelma inser att hon har varit värddjur åt ett utsvultet äktenskap, det vill säga älskarinna, förvandlas hon till Haggan. Hon krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnadernas gap, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel om Frihet och Integritet. "Haggan" är en roman för den som har fått nog av underordning i kärlek; en stridsskrift för kvinnlig frihet.

Aase Berg debuterade 1997 med diktsamlingen "Hos rådjur". Den följdes bland annat av en trilogi om moderskap, där den Augustnominerade diktsamlingen "Forsla fett" ingick. Aase Berg är också litteraturkritiker. 2011 tilldelades hon Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och 2012 tilldelades hon Aftonbladets litteraturpris.

Tidigare utgivning:
Hos rådjur 1997
Mörk materia 1999
Forsla fett 2002
Uppland 2005
Loss 2007
Uggla 2009
Liknöjd fauna 2011
Hackers 2015
Glädjehuset 2017 (tillsammans med Niklas Wahllöf)
På annat förlag:Människoätande människor i Märsta 2009

Sagt om boken
Anders Kapp, "Blixt och dunder när Haggan drar ut i kri...", läs hans recension här.
"En rasande attack mot män och tvåsamhet", Sven Anders Johansson i Aftonbladet, lär här.

Christoffer Carlsson, Järtecken


En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Christoffer Carlsson debuterade med romanen Fallet Vincent Franke. Hans tredje roman, Den osynlige mannen från Salem, belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2013. Han blev då, 27 år gammal, den yngste mottagaren av priset någonsin, sedan det instiftades 1982. Sista delen i Leo Junker-serien, Den tunna blå linjen, nominerades till Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2017. Serien om Leo Junker är utgiven i 20 länder.

Hans första roman för unga, Oktober är den kallaste månaden, belönades med Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska barn- och ungdomsdeckare, 2016.

Christoffer Carlsson är född och uppvuxen i Halmstad. Han har läst kriminologi vid Stockholms universitet och blev våren 2014 filosofie doktor i kriminologi. Han är sedan i januari 2018 verksam som lektor och forskare i kriminologi vid Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier.Hans avhandling, Continuities and Changes in Criminal Careers, behandlar frågan om varför människor slutar att begå brott.

Sagt om boken
Anders Kapp, "en sorglig, vacker och samtidigt intensivt spännande berättels". Läs hans recension här.

måndag 4 mars 2019


Mitt i Stockholm, vid Skeppsholmen, ligger sedan åttio år tillbaka en fullriggare från sent 1800-tal vid kaj, numera inredd som vandrarhem. af Chapman är ett av Stockholms verkliga landmärken. Men namnet har nästan blivit som en barnramsa, något som tömts på innehåll. Vem var egentli­gen af Chapman?

Fred Chapman var en slug karl, född i Göteborg 1721, en av 1700-talets nya män, en klassisk homo novus som drog fördel av tidens krig. Han var tidens store skeppsbyg­gare, en modern vetenskapsman och nytänkare, men med tillräckligt mycket gammal kunskap om att följa havet och vågorna och inte styra alltför mycket, för sådant kan vara farligt.

Eva-Marie Liffners nya roman Vem kan segla försöker få fatt i människan Fred Chapman, innan han blev af och stelnade som marmorbyst. Resultatet är ett slags saga, en tall yarn om en ung och en gammal man, en karl med kappor att vända, höga damer och herrar att tjäna, förmodligen alltid med ett skarp öga på sitt eget avance­mang. Den nya staden Karlskrona, först knappt mer än en hamn, en sjöfästning, växer som en kuliss bakom de nya herrarna till en anspråksfull stad, noga planerad för makt och sjökrig.

Sagt om boken

Anders Kapp skriver i sin recension,
Vem kan segla (förutan vind) och vem drunknar, dränks i syndafloden, försvinner i havsdjupen? Vistexten har faktiskt sina rötter i 1700-talets Östersjöregion och det är exakt där vi befinner oss i Eva-Marie Liffners fantastiska nya bok Vem kan segla. Eller är vi i på havets botten i det antika imperiet Atlantis, eller i den fornnordiska berättelsens dramatik, eller mitt i dagens bestraffande flodvåg av klimatkris och nationalism? Det är bara att läsa boken så kanske du får svar. Du kommer att ha riktigt kul på vägen! Lekfullt på allvar av årets kommande Augustprisvinnare?

Läs hela recensionen här.

fredag 1 mars 2019

Katarina Mannheimer Ahlström, Dit hjärtat längtar


Dit hjärtat längtar är en bok som handlar om självkännedom och om resan tillbaka till oss själva, till den sanna grundpersonligheten som gömmer sig bakom egot. Utgångsläget är att personlig och andlig utveckling sker genom att vi lär känna våra känslor, vårt ego och dess strategier. Boken riktar sig till den som gör, eller vill göra, ett psykologiskt och andligt arbete med sig själv. Den kan ses lite som en resehandbok där Katarina själv har besökt alla platser.”Dit hjärtat längtar” är en bok jag längtat efter. Ett andligt och psykologiskt smörgåsbord, där varje anrättning smakar hemlagat. Recepten kombinerar Katarinas stora kompetens inom psykologi med hennes egna livslånga andliga läroresa. Naket, klokt och ödmjukt låter hon ögonblick ur sitt eget liv belysa och åskådliggöra många av dom centrala begreppen i boken. Det blir närgånget, levande och upplyftande.

Katarina Mannheimer är filosofie doktor i socialt arbete och har arbetat som universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon är även utbildad inom ett antal terapeutiska metoder och tekniker. I dag arbetar Katarina främst som psykodynamisk samtalsterapeut och som hypnosterapeut i Stockholm.

Hon arbetar även som kursledare, föreläsare och meditationslärare. Parallellt med sin nästan 25 år långa akademiska resa har Katarina gjort en minst lika omfattande andlig och psykologisk sådan. Hon brinner för att dela med sig av vad dessa olika världar kan bidra med för vår läkning, självkännedom och förmåga att älska både oss själva och varandra.

Sagt om boken
Är du intresserad av att förlösas från det som gör ditt liv svårt ibland, så är ”Dit hjärtat längtar” en sann vän att hålla i handen under resan. Både i stiltje och i storm.

Björn Natthiko Lindeblad,
Civilekonom, meditationslärare, föreläsare samt fd Thailändsk skogsmunk.