tisdag 6 augusti 2019

Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén, Knäckarbanketten

Sara Bergmark Elfgren, Emil Maxén. Foto Henric Lindsten

I hertig Ludberts stora kök arbetar lille Amund, vars högsta dröm är att äga ett par skor. Alla kallar honom svinpojken eftersom hans uppgift är att mata grisarna med resterna som blivit över från hertig Ludberts bord. Och mycket rester blir det. Hertigens yngsta dotter Ottilia ser med avsmak hur hovet frossar i överflöd. Själv broderar hon fasansfulla monster och drömmer om ett friare liv.

En dag bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en enorm fest - en bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter med två hundra nya maträtter varje dag och tjusiga gäster från när och fjärran. En riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen ...

Snart blir Amund och Ottilia indragna i ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar, lömska mopsar, stridslystna harar, vidriga vidunder och en poetisk jättehund. Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén har tillsammans skapat en rikt illustrerad saga som funkar både som högläsning och att läsa själv. För barn 6-9 år.


Sara Bergmark Elfgren, född 1980, bor i Stockholm. Hennes roman Norra Latin gick hem både hos läsare och recensenter när den kom ut hösten 2017. Den utnämndes till en av årets bästa böcker i Dagens Nyheter och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.

Sara Bergmark Elfgren har, tillsammans med Mats Strandberg, skrivit de populära och kritikerhyllade Engelsforsböckerna (Cirkeln, Eld och Nyckeln), som har filmatiserats och översatts till tjugofem språk. De båda författarna skapade även seriealbumet Berättelser från Engelsfors tillsammans med tecknarna Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam. Cirkeln blev en stor succé bland både kritiker och läsare. Den gick som första ungdomsbok någonsin in på Dagens Nyheters kritikerlista och nominerades till Augustpriset.

Sara är även manusförfattare och dramatiker, skriver bilderböcker och serier. Hon har skapat De dödas röster, en poddserie för Sveriges Radio, som hade premiär 2016 och nominerades till Prix Europa. Serien blev en enorm succé både bland lyssnare och kritiker.

I april 2017 utkom hon och Karl Johnsson med den hyllade serieromanen Vei - bok 1. Sara har även gett ut två bilderböcker på Rabén & Sjögren tillsammans med Maria Fröhlich - Nu leker vi! (2016) och Just nu har vi varandra (2015), som Expressen kallade “en liten revolution”.

Priser och utmärkelser:
Nominerad till Augustpriset för Cirkeln (2011)
Vinnare i Bokjuryn 2011 för Cirkeln (kategori Ungdom 13 år–)
Stora läsarpriset för Cirkeln (2011)
Bokbloggarnas litteraturpris för Cirkeln (2011)
Vinnare i Bokjuryn 2012 för Eld (kategori Ungdomsböcker)
Stora läsarpriset för Eld (2012)
Nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för Norra Latin (2018)

Se hennes hemsida här.

Emil Maxén är illustratör och serieskapare och arbetar även som koncept- och storyboardartist. Han har bland annat gjort de hyllade serierna om Stor-Jobal från Krokjala.
Emil Maxén tilldelades Albert Engströms ungdomspris 2019.

Läs mer om Emil Maxéns övriga böcker här.

Inga kommentarer: