måndag 13 april 2020

Annika Norlin, Jag ser allt du gör

Annika Norlin, foto Elin Berge
Hur långt måste man gå för att gå bort en sorg?
Kan man köpa en komplimang?
Varför är spelningar så långa i Tyskland?
Vem älskar Sylt Järvinen?

Det här är en novellsamling om människor på skav mot tillvaron. Det handlar om vänskap och sorg, om framgångar och grämelse och om aliens vid Piteälven. I sin skönlitterära debut skriver Annika Norlin om en samling människor i rörelse, på skav mot tillvaron.



Annika Norlin behöver nog ingen presentation, men för säkerhets skull: Hon är känd som artist under namnen Säkert! och Hello Saferide, och har man hört hennes låttexter kan man inte tycka att det är annat än logiskt att hon nu har skrivit en novellsamling. Hon har givit ut totalt sex album. "Jag ser allt du gör" är hennes första skönlitterära bok.

”Jag ser allt du gör” utspelar sig i ett Norrland befolkat av en samling luggslitna och excentriska existenser, och den pendlar mellan humor och allvar – ibland så till den grad att samlingen tycks bestå av två olika delar, där jag tveklöst föredrar den allvarliga. Där har novellerna en stramare komposition och är lågmält melankoliska, ibland djupt rörande.

Sagt om boken
"Annika Norlin har studerat psykologi, och det märks i hennes kärleksfulla och icke-dömande blick på människorna, på deras futtighet och tillkortakommanden. Och i den djupa förståelsen för att människan inte alltid är rationell, och att det som är botten i dig är botten också i andra."
Therese Boman har recenserat boken i Expressen här.

"Tonsäker och originell debut."
Svenska Dagbladet

"Briljant debutbok. / / en av de mest språksäkra författare jag har stött på under senare år."
Dagens Nyheter

"Här finns en genomgående ton ett slags blandning av bitterljuv melankoli och drastisk humor som får mig att helt kapitulera."
Tidningen Vi

"Novellsamlingen präglas genomgående av en språklig skaparglädje och utforskandet av tunga ämnen blandas med vardagliga observationer. Inte minst har Annika Norlin förmågan att vara rolig."
Skånska Dagbladet

"Även om flera noveller berör sorgliga ämnen är berättandet inte mörkt utan fyllt av värme. Livet är inte svartvitt, det finns så många nyanser och dem fångar Annika Norlin med fingertoppskänsla och träffsäkerhet."
Folkbladet

"Om man måste lyfta fram en enda av Annika Norlins många storheter så är det hennes förmåga att med exakthet sätta ord på vardagliga känslor och funderingar. I novellerna i debutboken visar hon det lika tydligt som i sin musik."
Annah Björk, Bäst just nu i Svenska Dagbladet

"I Jag ser allt du gör visar Annika Norlin att hon har ett absolut gehör gentemot omgivningen, och det är en rörande och stundtals även oväntat humoristisk upplevelse att ta del av."
Popmani

Inga kommentarer: