måndag 23 november 2020

Svenska Deckarakademins pris 2020


Årets bästa svenska kriminalroman


Att det skulle bli en kvinna som skulle vinna Svenska Deckarakademins pris till ”Årets bästa svenska kriminalroman” stod det klart redan i oktober. Men att det skulle bli Tove Alsterdal med Rotvälta blev inte beslutat förrän nu i helgen när Deckarakademin höll sitt höstmöte. Akademin ansåg att Rotvälta är ”En polisroman med originellt genomfört återvändartema och Ådalen som fond”. Tove Alsterdal har fått priset tidigare: 2014 för Låt mig ta din hand.

Bästa till svenska översatta kriminalroman

Med motiveringen ”En sorgesång över ett förlorat Sydafrika. Vass samhällskritik och spänning på internationell nivå” gick priset till Deon Meyers Villebråd som ”Bästa till svenska översatta kriminalroman”. Villebråd har originaltiteln Prooi och har översatts av Mia Gahne. Även Meyer har fått ”Den gyllene kofoten” tidigare: 2010 för Devils Peak. 

Debutantpriset 

Debutpriset, där Svenska Deckarakademin för första gången nominerade fem tävlande, togs hem av Maria Grund med Dödssynden. Motiveringen: ”En brutal och traumafylld intrig i ökänd miljö”.

Bästa barn- och ungdomsdeckare

Spårhunden, priset för 2020 års bästa barn- och ungdomsdeckare, går till Kalle Holmqvist: Det går en mördare lös – en historia från 1721.”Ett originellt och spännande äventyr, berättat med god pedagogik och historisk relief”, menade Deckarakademin.

Svenska Deckarakademins hemsida hittar du här.

Inga kommentarer: