torsdag 23 oktober 2014

Hjort/Rosenfeldt: Den stumma flickan

En familj hittas mördad i sitt hem och Sebastian Bergman och Riksmord kallas in. Det är en komplicerad mordutredning och trycket ökar då den ende misstänkte hittas mördad, skjuten med samma vapen som familjen.
Det finns ett vittne till mordet på familjen. Den tioåriga Nicole har varit på besök hos sina kusiner, och hennes fotspår försvinner in i den stora skogen bakom huset. Nu gäller det att hitta henne innan mördaren får reda på hennes existens.
Nicole återfinns men är så traumatiserad att hon inte längre pratar. Det enda hon gör är att rita. Teckningarna talar sitt tydliga språk. Hon har sett mördaren.
För Sebastian blir den stumma Nicole en stor utmaning. Hon påminner om hans egen dotter som han förlorade i tsunamin, och han blir besatt av att försöka läka hennes inre. Samtidigt har mördaren fått vittring på var hon befinner sig.
I "Den stumma flickan", den fjärde boken om Sebastian Bergman, visar Hjorth/Rosenfeldt återigen sin fantastiska förmåga att skapa intriger med både psykologiskt djup och hög spänning.

Recension 2014-10-23
Boken börjar med att en familj mördas i hemmet, skjuts ihjäl, mamma, pappa och två små barn. Den lokala polisen förstår att de behöver hjälp och snabbt är Sebastian Bergman och Rikskommissionen med Vanja och Torkel i spetsen på plats.
Ganska snart förstår man att det funnits en femte person i huset, ett barn, som överlevt och nu är på flykt undan mördaren och det fruktansvärda flickan blivit vittne till. Så börjar sökandet efter flickan, polisen för att få klarhet i vad som hänt och mördaren som med alla medel vill tysta vittnet.
Den osympatiske deckarkaraktären har sina egna demoner att slåss emot. Han är sexmissbrukare och avverkar kvinnor på löpande band. Han är en mästare i att ljuga och bedra. Så blir han motvilligt engagerad i sökandet efter flickan. Ett engagemang som han inte känt på många år.
Boken är oerhört rafflande, en riktig bladvändare. Som läsare tror man att nu kommer uppgörelsen. Då dyker en annan vändning upp och man forslas vidare i berättelsen i ett rasande tempo. 
Den klart bästa i serien om Sebastian Bergman, jag väntar med spänning på del fem.
Den får 4/5 i betyg.

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant.

Inga kommentarer: