torsdag 23 oktober 2014

Véronique Olmi: Vi var skapta för lycka

Vid sextio års ålder har Serge allt han någonsin drömt om: ett välbetalt jobb, två välartade barn och en vacker och betydligt yngre fru. Så när den jämnåriga Suzanne kommer till huset i Montmartre för att stämma sonens piano, är Serge helt oförberedd på den omtumlande påverkan hon kommer att ha på hans liv. Hur kan en rätt alldaglig och dessutom redan upptagen kvinna i hans egen ålder väcka så starka känslor hos Serge? Och hur kommer det sig att det är för Suzanne han kommer att berätta det som han hela sitt liv hållit hemligt, till och med för sin egen familj?

Véronique Olmi skildrar en drabbande passion och undangömda, ångestfulla sanningar i en subtil och melodisk prosa. Vi var skapta för lycka är en vacker och lågmäld berättelse om två människor som hittar varandra, och sig själva, mitt i livet.
Véronique Olmi, född i Nice 1962, skrev många uppskattade teaterpjäser innan hon publicerade sin första roman "Bord de mer" 2001, som belönades med Prix Alain-Fournier. "Vi var skapta för lycka" är hennes tionde roman och den första att översättas till svenska.

Recension 2014-10-23
Ännu en läsupplevelse från bokförlaget Sekwa. Förlaget som översätter det bästa ur den franska litteraturen till svenska.
Boken handlar om Suzanne som är pianostämmare, hon är i 40:års åldern och gift med Antoine.
Serge som är i 60:års åldern, han har ett företag i mäklarbranschen, gift med Lucie som är mycket yngre, en vacker kvinna som pryder hans hem tycker han. De har två barn.
Så av en slump träffas Suzanne och Serge. Han känner att han måste ha henne, egentligen förstår han inte varför, hon är inte vacker som hans fru utan ganska alldaglig, hon är kortväxt med breda höfter. De inleder ett kärleksförhållande som är väldigt passionerat. Men Serge har en mörk hemlighet från sin barndom, något som förföljt honom och gett honom mardrömmar genom hela livet. Något som han tigit om för sin unga fru.
Nu vill han att Suzanne ska få veta vad han burit på i alla år, hon vill egentligen inte men hon lyssnar och detta kommer att förändra deras hemliga förhållande. 
En bok om kärlek och passion, men också om smärtsamma upplevelser, och om att mitt i allt hitta sig själv, mitt i livet.
Jag ger den 4/5 i betyg

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant.

Inga kommentarer: