måndag 17 september 2018

Stina Jackson, Silvervägen, Årets bästa kriminalroman 2018


Det blev en debutant som tog hem priset ”Årets bästa svenska kriminalroman” år 2018. Svenska Deckarakademin har beslutat att ge ”Den gyllene kofoten” till Stina Olofsson-Jackson för hennes roman Silvervägen. Motiveringen lyder: ”Mörkt och hypnotiskt om marginella existenser i ett stämningsfullt Norrland”.

Nu har hon även fått det prestigefyllda priset, "Glasnyckeln 2019", meddelar Skandinaviska Kriminalsällskapet.
 

Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.

Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Silvervägen är en stämningsfull och berörande psykologisk spänningsroman. Med den lilla orten som fond, där alla känner alla, utvecklar sig ett drama om att aldrig ge upp, om att orka vara stark när det är som mörkast.

Stina Jackson, född 1983, är uppvuxen i Skellefteå och bor nu i Denver, USA. Silvervägen (2018) är hennes debutroman.

Recension
Vi talar idag mycket om nationen Sverige. Det här är också en bit av Sverige. En bit av norra Norrland närmare bestämt, med sina isiga och snöiga vägar och ljusa sommarnätter. Det är en ung kvinna som skrivit boken, där handlingen utspelar sig i denna smått exotiska glesbygdsmiljö. Författaren heter Stina Jackson och det här är hennes debutroman. Hon har vuxit upp i kuststaden Skellefteå, men bor nu i USA. Med en hemvändarblick, men också med färska intryck från otrevliga verkliga kriminalhistorier från andra länder, har Stina Jackson skrivit en gastkramande spänningsroman, där vi får lära oss mycket om norrländska kulturyttringar och aktualiteteter. Bokens styrka, som jag ser det, ligger i författarens förmåga att kombinera aktuella engagerande ämnen med föråldrade miljöer. Som läsare får vi följa med på vägen mellan gamla stora gårdar i ett gammalt jordbrukslandskap i ödebygderna, uppleva nattliga bad i en sjö, höra rösterna från människorna som dricker kaffe, röker och pratar vid köksborden och ute bland bilarna. Men världen utanför gör sig påmind längs Silvervägen. Via en längtansfull annons på en dating-sight kommer det en kvinna med sin dotter hit från en större svensk stad. Och det finns ”preppers” i en familj, där man är helt övertygad om undergången, apokalypsen. De bunkrar upp med mat, men inte bara mat visar det sig. En annan man har i sitt hus ett enormt stort lager av porrtidningar. Kvinnan som kommer till bygden via dating-sighten visar sig vara en smått alkoholiserad konstnärstyp. Hon springer omkring halvnaken, vilket får dottern att skämmas. Huvudpersonen Lelle är ute och kör på nätterna. Han letar förtvivlat efter sin dotter, som försvunnit för tre år sedan vid en busshållplats. Genom hela romanen följer vi hans intensiva sökande och möten mellan människor längs vägen. När sista sidan är läst, har vi fått tydliga svar på trådar som lagts ut. Den värsta spänningen är slut.

Sundsvall den 17 september 2018

Ingalill Eriksson


måndag 10 september 2018

Jan Guillou, De som dödar drömmar sover aldrig



Nu är det 70-tal. Vänstervågen från 1968 ter sig närmast som en idyll jämfört med det krig som håller på att växa fram mellan Europas säkerhetstjänster och en alltmer splittrad vänsterrörelse. Det blir bokstavligen en fråga om liv eller död.

Eric Letang arbetar på dagarna som biträdande jurist på Henning Sjöstrands famösa advokatbyrå. Men på nätterna och fritiden ingår han i en hemlig säkerhetstjänst inom den vänster som försöker organisera försvaret mot en hela tiden aggressivare statlig fiende. Hans stora kärlek Gertrude verkar som advokat i Hamburg medan klimatet hårdnar och hon får uppleva hur hennes vänner undan för undan fängslas eller dödas.

I Sverige arbetar statens hemliga agenter efter västtysk förebild för att försöka provocera fram en öppen konfrontation mellan terrorister och staten. För den motståndsrörelse där Eric Letang ingår blir det ett allt farligare spel. Samtidigt som släkten Lauritzen växer och en ny generation föds.

De som dödar drömmar sover aldrig är den åttonde delen i Jan Guillous serie om Det stora århundradet.

Catharina Ingelman Sundberg, Krutgummor på krigsstigen


Catharina Ingelman-Sundberg började sin karriär som marinarkeolog och ägnade 15 år av sitt liv att söka efter vår historia på havets botten. Som marinarkeolog dök hon på allt från vikingaskepp och ostindiefarare till slavskepp och försvarsspärrar utanför vikingastaden Birka i Mälaren. Hon var under några år även anställd vid Western Australian Museum i Perth. Därefter utbildade hon sig till journalist vid journalisthögskolan i Göteborg, parallellt med att hon började arbeta som författare.

Catharinas böcker har nått ut till en bred målgrupp av både män och kvinnor i alla åldrar. Hon är bland annat känd för sina uppskattade romaner om vikingatiden och förutom romantrilogin Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld har Catharina Ingelman-Sundberg även gett ut populärvetenskapliga faktaböcker, underhållningsromaner och historiska romaner. I Månpocket finns samtliga tre delar i serien om Anne Persdotter: Brännmärkt, Förföljd och Befriad


Hennes första bok om Pensionärsligan, Kaffe med rån har enbart i Sverige sålt i över 200 000 exemplar. Titeln på den till franska översatta boken till vänster betyder i översättning: "Hur man rånar en bank utan att tappa löständerna" Rättigheterna har hittills sålts till 21 länder. Efter 22 år som journalist delar Catharina Ingelman-Sundberg sin tid mellan det egna författandet och arbetet som frilansjournalist. 

Sedan kom Catharina Ingelman-Sundberg med en ny bok, Låna är silver, råna är guld, som blev samma succé som Kaffe med rån.




Catharina Ingelman-Sundbergs tredje boken om Pensionärligan är  Rån och inga visor.

Inget kan stoppa Pensionärsligan. Och nu behöver de pengar – mycket pengar. Att göra livet roligare och lyxigare för äldre människor kostar en hel del. Och varför inte ta efter finansvärldens koncept och dela ut bonusar – fast till lågavlönade och fattiga som behöver uppmuntras.

En spektakulär bankkupp ger visserligen över tio miljoner. Men det räcker på sin höjd till att hyra en pråm i Stockholm och öppna hälsorestaurang med speeddejting och dans för äldre. Och ambitionerna är större än så.

Märtha och hennes vänner bestämmer sig för att sikta högre och jaga de riktigt stora pengarna bland finanshajar, skattesmitare och riskkapitalister. I sin jakt på storkovan lever pensionärerna farligt när de försöker lura miljardärer bland lyxyachter i franska Saint-Tropez. Dessutom är polisen dem hack i häl.

Nu kommer hennes fjärde bok, Krutgummor på krigsstigen. En solig, rolig, skarp historia i sann Ingelman-Sundberg-anda. Om att våga sätta ner foten när det har gått för långt. Och på alla tänkbara och icke tänkbara sätt verka för fred.

Två systrar och ett gäng kvinnor, 70 plus, har fått nog av vapenskrammel och galenskaper från världens ledare. Med finess och påhittighet slår de till mot vapenindustrin på de mest dråpliga sätt. Från basen på den skånska kursgården drar de upp riktlinjerna för sitt motstånd och tränar sig flitigt i civil olydnad.

Deras trevliga och driftiga grannar försörjer sig på äppelodling, must- och champagnetillverkning. Säger de. Och de låter sig gärna bjudas på mat och fika. Tills det en dag uppenbaras att skenet bedrar – i källaren lagerför de helt andra produkter, nämligen vapen och drönare. Och i själva verket gör grannarna lönande affärer med militärer och krigförande länder.

Kvinnorna är smarta nog att inse att de behöver hjälp av yngre förmågor för att rå på dessa samvetslösa krigshetsare. De anlitar en femtonårig grabb som är bra på att hacka sig in i större datasystem. Och konsekvenserna blir minst sagt dramatiska.

Boken utkommer 15 september 2018.

fredag 7 september 2018

Monica Gullman har läst Moström och Dahl

Jonas Moström, Skuggorna ruva
Detta är Moströms trettonde bok i genren spänningsromaner. Jag har läst dem alla.

En 16 årig flicka, Ebba, försvinner på vägen från sitt hem till kyrkan där hon ska krönas som skolans lucia, det är den 13:e december. Sex dagar senare blir hennes lärare Pierre, brutalt knivmördad i sitt hem. Den lokala polisen klarar inte av att lösa försvinnandet och mordet utan Rikskriminalens gärningsmannaprofilgupp, GMP, kallas till platsen som är (en fiktiv) plats Svartviken med 1812 innevånare 10 mil norr om Östersund. Medlemmarna i GMP är Nathalie Svensson, psykiater och Nordens främsta expert på psykopater, Ingemar Granström, Chef för GMP och en man med ett orubbligt rättvisepatos, Angelika Hubinette, rättsläkare, Maria Sanches, stenhård polis och feminist, Tim Walter, datanörden med ett IQ på 146, och har lättare för att rabbla tabeller än att umgås. Och sist men inte minst Johan Axberg, kriminalpolis från Sundsvall som har varit med i alla 13 böckerna.

Gruppen anländer till Svartviken på juldagen för att försöka lösa försvinnandet och mordet. De upptäcker ganska snabbt att det slarvats med utredningen, Gunnar, polisen på plats hävdar bestämt att det är någon utifrån som begått dåden. Han känner ALLA i byn och ingen av dessa är misstänkta. Däremot de som bor på flyktingförläggningen i byn, anser han kan vara inblandade. Nu kommer storstadspoliserna till byn och rotar runt och det är ju inte särskilt populärt bland dess innevånare. Ju mer gruppen rotar desto mer invecklat blir det, till slut är alla mer eller mindre misstänkta.

Berättelsen drar fram i högt tempo. Det är isande kallt, -30 gr. Jag hänger med i tempot och läser sida upp och sida ner. Efter åtta timmar är boken slutläst och jag kan än en gång konstatera att Jonas Moström kan hålla sin läsare vaken även om timmen blivit sen.

Till saken hör också att jag är väldigt förtjust i huvudkaraktärerna, alla är speciella och unika i sig och det gör att böckerna blir till bladvändare.

Läser i en artikel i ST den 7 september att Moström redan har kommit halvvägs in i bok 14. Så det är bara att vänta och längta till hösten 2019.

Den får 4/5 i betyg av mig

Arne Dahl, Mittvatten
Detta är Dahls tredje del i en serie, varav del ett är Utmarker och del två, inland.

Arne Dahl är språkets och handlingarnas mästare, han vrider och vränger på sina karaktärer och berättelser. Ju mer han vrider desto bättre blir läsupplevelsen. En thrillerns mästare skulle jag vilja påstå men det gäller att hänga med i texten annars får man backa i boken.

Huvudkaraktärerna är Sam Berger och Molly Blom, båda kriminalpoliser. I Mittvatten får Sam Berger, som är misstänkt för mord, (vilket han är oskyldig till), och jobbar under radarn i uppdrag av SÄPO:s högste chef att hitta en kidnappad flicka och en mördare som kan ha information om ett terrorattentat mot Sverige. En enorm mängd av tunga vapen är under förflyttning och ska under superhemliga former auktioneras ut till högstbjudande terrororganisationer världen över. Auktionen kommer att ske någonstans i Sverige. Uppdraget Sam Berger fått är enormt stort och han behöver hjälp av Molly Blom. Men hon ligger på sjukhus i koma, nersövd. Någon försöker döda henne trots polisvakt utanför dörren till hennes rum på sjukhuset. Men hon är ju Molly Blom och på ett mirakulöst sätt lyckas hon fly, och börjar sökandet efter Sam.

Nu drar boken igång i ett rasande tempo och jag får fokusera på texten för glatta livet för att förstå sammanhanget i händelserna som följer slag i slag. Så otroligt proffsigt skrivet, en riktig nagelbitare av trillerns mästare. Arne Dahl.

4/5 i betyg av mig

Jonas Moström och Arne Dahl är med oss i bokhandeln den 13 september på en Bokens afton. En spännande kombination av två författare som skriver spänningsromaner var och en på sitt unika sätt.


torsdag 6 september 2018

Herman Lindqvist, Bernadotte - för Sverige hela tiden


År 2018 har ätten Bernadotte suttit 200 år på Sveriges tron, längre än någon annan dynasti i vår historia. Samtidigt har kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia varit kung och drottning längre än någon av deras föregångare.

Ättens grundare, den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte kom från enkla förhållanden och blev kung av Sverige och Norge. Och så märkligt är det att sedan Jean Baptiste Bernadotte kröntes till kung av Sverige är ätten idag den enda dynastin i världen, som genom samma gren av samma familj utan avbrott för krig och revolutioner fortsatt att vara kungar över ett fritt folk och självständigt rike i tvåhundra år.

Herman Lindqvist berättar om ätten Bernadottes färgstarka män och kvinnor, om framgångar och fiaskon, om fest och vardag. Personligt, kunnigt och mycket underhållande.

Christina Erikson, Din vän Forsete

Christina Erikson, Foto: Lina Eidenberg Adamo
En mördare som leker med polisen, som ständigt ligger steget före. En rad brutala mord får kommissarie Elias Svensson att vända sig till författaren Cornelia Lind för att förstå mördarens psyke. Cornelia har egna, personliga erfarenheter som kan komma till nytta, men som samtidigt försätter henne i livsfara. Under tiden rör sig en annan kraft i skuggorna. Någon som utger sig för att vara en vän.

Din vän Forsete är den första boken i Christina Eriksons nya serie spänningsböcker där människans inre hemligheter drivs upp till ytan.

Christina Erikson är uppvuxen i Småland och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2014 som deckarförfattare med Morsarvet och har sedan dess även skrivit böcker tillsammans med Thomas Erikson. Din vän Forsete är den första boken i en serie om kriminalkommissarie Elias Svensson.

Sagt om boken
"Vasst, välskrivet och helt beroendeframkallande!" -
/Nina De Geer

Håkan Östlundh, Profetens vinter


Håkan Östlundh är tillbaka med en spänningstrilogi som utspelar sig i ett kallt, vintrigt Stockholm. Profetens vinter är en nervkittlande berättelse, med en träffsäker utblick mot omvärlden.

Döden för dem samman. Elias mister sin far, Ylva mister sin älskare. Allt de vill är att förstå vad som hände, men snart kämpar de för sina liv. Deras motståndare har obegränsade resurser. De har bara varandra.

Håkan Östlundh om sig själv
Jag debuterade som artonåring med ungdomsboken Vita ansikten. På tok för tidigt, men oundvikligt. Under åttiotalet och en bit in på nittiotalet var jag verksam som journalist, bland annat på Dagens Nyheter. Sedan 1997 har jag arbetat som manusförfattare, dock i mindre omfattning sedan jag tog upp romanskrivandet igen 2004.

Jag är född 1962 i Uppsala, uppvuxen och bosatt Stockholm och håller till en del i Berlin och på Gotland. Jag har tre söner, fick mitt första barn när jag var tjugofyra. Nästan exotiskt ung, med dagens mått mätt.

Se hans hemsida http://www.hakanostlundh.se/index.html.

Sagt om Profetens Vinter,

”oerhört spännande”

”Mord, korruption, vapenexport, maktmissbruk på högsta nivå och förbjuden kärlek. Allt nedkokat till en oerhört spännande brygd av den typen man omöjligt kan lägga ifrån sig.” skriver Ingalill Mosander om Profetens vinter i Aftonbladet. (24/8)

Verkförteckning

BÖCKER
Vita ansikten, ungdomsbok, 1981
Sommarsnö, roman, 1985
Infödingar, roman, 1986
Galnopappan, barnbok, 1996
Släke, kriminalroman, 2004
Dykaren, kriminalroman, 2005
Terror, kriminalroman, 2006
Blot, kriminalroman, 2008
Jag ska fånga en ängel, roman, 2010
Inkräktaren, 2011
Laglöst land, 2012
Män ur mörkret, 2014
Till Sara, sedan bränns allt!, 2016
Profetens vinter, 2018

DRAMER
Castaway, uppförd på Radioteatern, 1986
Från de norra provinserna, uppförd på Teaterhuset Luntan och Kulturhuset, 1992
Sista besöket, uppförd på Radioteatern, 1995

TV
De tre vännerna ... och Jerry, säsong 1 och 2, animerad tv-serie till bl a Fox Family (91 avsnitt), huvudförfattare (1997-1999).
Sjätte dagen, säsong 1, dramaserie för SVT 2 (12 avsnitt). Idéutveckling och manus (tillsammans med Sara Heldt och Mikael Håfström, 1997-98).
Creepschool, dramakomedi för SVT 1/Happy Life, idé- och avsnittsutveckling (tillsammans med Stina Mansfeld och Per Carlsson (2002).
Höök, säsong 2, kriminaldrama för SVT 1/Bob Film. Avsnittsförfattare till avsnitt 3–4, 9–10 (2008).

måndag 3 september 2018

Bengt-Erik Engholm, Blod


 



 
"Boken Blod är som helhet både spännande och lärorik för vetgiriga förskolebarn och yngre skolbarn, 6-9 år.
 
Till detta bidrar inte minst de färgstarka,drastiska illustrationerna som på ett följsamt sätt lyfter fram och/eller tillför humoristiska sidor av innehållet.Sammanfattningsvis en riktigt roligt bok om blodigt allvar." Birgitta Mark, BTJ

Bengt-Erik Engholm, är född i Kölsillre i västra Medelpad och är numera bosatt i Aspudden i Stockholm. Han skriver främst bilderböcker, faktaböcker för barn, och ungdomsböcker. 2010 fick hans och illustratören Jojo Falks bok Fakirer Bokjuryns pris för bästa faktabok för barn och ungdom.


Läs mer om Bengt-Erik Engholm här.

Daniel Waluszewski, Mot en mörkgrön kuliss


För sex år sedan skrev han en bok om sin farfars dramatiska flykt från Polen till Sverige och Sundsvall, om koncentrationsläger och spionerimisstankar. Med den nominerades han till Norrlands litteraturpris.  Nu är Daniel Waluszewski tillbaka med en ny bok, nu i historisk Sundsvallsmiljö.

Som son till en skogsbonde låter sig Holger Flygt förföras av stadens locktoner. Han tar värv som uppköpare för ett av de stora skogsbolagen och märker snart att hans verbala förmåga gör honom som klippt och skuren för jobbet. Utrustad med brännvin och klingande guldmynt kuskar han runt i byarna och köper skogsmark av ovetande bönder. Hans framgångar leder till ett raskt inträde i stadens societet och när han förälskar sig i den unga kvinnan, Maria, är hans lycka gjord.

Skogsbolagens allt sämre rykte efter den famösa Baggbölerättegången får dock Holger att börja grubbla över framgångarnas baksida och när han på nära håll tvingas uthärda en fattigbondes misär sätts hans moral på prov. Strax därpå avlider fadern i kolera, något som får familjen att splittras och Holgers bröder att slåss om att bli husbonde. Holger å sin sida försöker desperat att freda sin mor som hamnar i kläm när bröderna träter om vem som ska få ta över gården.

De allt svårare samvetskvalen plågar Holger när Maria plötsligt en dag försvinner. Holger börja nysta i sin kärestas liv och det visar sig snart att hon inte är den hon utgett sig för. Skakad upptäcker Holger att han befinner sig mitt i en maktkamp som utspelar sig med den ständigt närvarande barrskogen som mörkgrön kuliss.

Mot en mörkgrön kuliss är en historisk roman som utspelar sig runt Sundsvallstrakten under träpatronernas storhetstid i mitten av 1800-talet.


Om Daniel Waluszewski
Daniel Waluszewski föddes år 1982 i Gävle, men är uppvuxen i Sundsvall. Han har en magisterexamen i nationalekonomi och arbetar inom Regeringskansliet. Idag bor han i Farsta söder om Stockholm.

År 2012 debuterade Daniel med den historiska romanen Med en blick över axeln där han skildrar sin farfars livsöde. Boken fick fina vitsord och läsare runt om i landet har ryckts med i den fängslande gestaltningen. År 2018 gav Daniel ut boken Mot en mörkgrön kuliss på Bokförlaget Mormor.


Sagt om boken

Läs artikel i Sundsvalls Tidning här
Läs en recension på Lottens Bokblogg här

Monica Gullman  har läst boken
En historisk roman som utspelar sig i Sundsvallstrakten under Träpatronernas storhetstid i mitten av 1800-talet.

Holger Flygt är son till en skogsbonde, när han är 18 år känner han att han vill något annat än att jobba i skogen med sin far och sina tre bröder. Han ger sig av till Sundsvall för att söka arbete. Den enda i familjen han kommer att sakna är modern som han älskar. I stan får han arbete hos Disponent Fredrik Bunsow, han blir Inspektör och uppdraget är att resa runt i Medelpad för att köpa upp virke och mark av skogsbönderna, stora som små. Han har talets gåva och brännvin i kappsäcken ibland en bit fläsk också för att bjuda på. Staden Sundsvall växer, människor kommer från när och fjärran för att söka jobb inom skogsindustrin.

Viktigt för de bättre bemedlade att skaffa sig en position i staden, det myglas och konspireras alla vill vara med och bli bland de som styr Sundsvall. Holger börjar så småningom grubbla över sitt uppdrag, han känner att han lurar av de fattiga skogsbönderna sina skogar för en billig penning och en flaska brännvin. När han vi ett tillfälle får se en skogsbondes misär efter att ha sålt bort sin skog sätts hans moral på prov.

Jag är så imponerad av författarens sätt att berätta, stundvis blir boken till en rafflande thriller. Språket är bra och karaktärerna griper tag. Intressant också att läsa om just den epoken i Sundsvalls historia, han har vävt in fakta som fiktion i berättelsen.

Den får 4/5 i betyg av mig just för platsen och historien.

Monica Gullman

Kent Werne, Allt är en konspiration

Kent Werne
Låg USA:s regering bakom 9/11? Mördades John F. Kennedy av CIA? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Är klimathotet en bluff? Styrs världen egentligen av Bilderberggruppen, Illuminati, muslimer eller judiska finansmän? Många tror det. Där vissa ser lobbyism, ideologi och marknadskrafter ser andra en konspiration, en hemlig sammansvärjning som fejkar terrordåd, skapar finanskriser, mördar olydiga politiker, kontrollerar medierna och manipulerar demokratin. De kallas konspirationsteoretiker. Själva ser de sig som sanningssökare. Och de sprider sin sanning genom böcker, filmer och i sociala medier, i en växande ekokammare.

Allt är en konspiration handlar om konspirationstänkandets värld. Kent Werne möter ledande konspirationsteoretiker, frilägger en för många okänd idéhistoria och undersöker varför konspirationsteorier uppstår och i vissa lägen som just nu sprids som en löpeld bland folk som inte hade en aning om att världen styrs av rymdödlor.

Kent Werne är frilansjournalist och författare med en rad avslöjande artiklar och reportageböcker bakom sig. På Ordfront har han utkommit med böckerna Du sköna nya hem (2010) och Amerikansk höst (2012). Han är född 1978 och bor i Stockholm.

Läs en artikel i Sundsvalls Tidning om Kent Werne, här.

Sagt om boken
"En helt fantastisk bok, en rapp och underhållande rundmålning av konspirationsteoriernas förlovade värld." Mattias Hagberg, GP

"En djupt imponerande bedrift... Allt är en konspiration håller internationell klass och förtjänar att bli översatt och läst inte bara i Sverige." Rasmus Fleischer, Expressen

"En bok som borde ingå i alla statsvetenskapliga grundkurser. Jonas Thente, DN

Tommy Ivarsson, Hudlös


Historien om Jonathan Ivarsson har engagerat och fängslat människor sedan familjen bestämde sig för att berätta öppet om hur det var att leva på hoppet om en donator som skulle kunna rädda Jonathans liv. Tommy Ivarsson var Lyssnarnas sommarvärd 2017 (Sommar i P1).

Hudlös är en berättelse om livsmod är boken om Tommys liv som pappa, företagare och man. Det är en naken berättelse om resan tillsammans med, och till slut även utan, Jonathan. Om alla val han varit tvungen att göra och hans sätt att hantera en okontrollerbar tillvaro.

Boken skriver Tommy Ivarsson tillsammans med Marianne Wilöf, journalist och författare till ett tiotal böcker. De träffades i samband med Vägar ut ur sorgen som Marianne skrev för snart tio år sedan.

Läs artiklar i Expressen om Tommy Ivarsson och hans kamp, här.

Nils Johan Tjärnlund, Med hammare och hjärta - Sunds bruk under 150 år


Den 8 april 1868 grundades Sunds bruk vid Alnösundet på platsen för ett gammalt färjeläge. Bakom satsningen stod sågverkspatronen Erik Jan Hammarberg och tidningsmannen Lars Johan Hierta, känd som Aftonbladets skapare. Från en blygsam början som stångjärnssmedja och mekanisk verkstad utvecklades Sunds bruk i mitten av 1900-talet till en modern exportindustri.

På 2000-talet har Sunds under växlande namn blivit ett globalt service- och teknikföretag och är idag en del av Valmetkoncernen. Företaget är världsledande inom fiberprocesser med avancerad forskning och utveckling. Teknologin används i massa- och pappersfabriker över hela världen och har bland annat resulterat i bättre och billigare hygienprodukter för konsumenterna.

Den här boken handlar om hur det blev möjligt att skapa en världsledande verkstadsindustri mitt i skogens gröna bälte vid Norrlandskusten.

Här skildras också samhället som växte fram i samklang med bruket - en berättelse om herrgårdsliv, arbetarlängor, folkrörelser och nöjen och om ett myller av människor som sökte sig till Sunds bruk med drömmar och visioner.

Nils Johan Tjärnlund har skrivit ett antal böcker om Sundsvall och dess omgivningar.

Våren 2017 utgavs en ny bok om Ersta diakoni i Stockholm där han är en av författarna. Hösten 2016 kom en ny bok om det legendariska Hôtel Knaust i Sundsvall.

Hösten 2014 publicerades hans stora bok om Sundsvall och om Sällskapet W:6 genom 150 år, Vänskap och välgörenhet. År 2013 utkom boken om orkesterliv i Sundsvall, Prometheus brinnande eld, och 2011 utkom en historisk läsebok om Medelpad Fanns det grevar på Östermalm? med samlade frågor och svar från den populära Medelpadsfrågan i Sundsvalls Tidning åren 2007–2011.

År 2009 publicerade han den första större boken om Sundsvalls stenstad, en unik 1890-talsmiljö och Europas nordligaste stenstad i sitt slag.

År 2012 producerade han en skrift om De Kungl. Stiftelserna på uppdrag av Kungl. Hovstaterna med en nyutgåva 2015. Tidigare har han bland annat utgivit en skrift om Villa Merlo.

Även ytterligare böcker är under förberedelse, bland annat om villorna i Petersvik, bryggerinäringen i Sundsvall, en vägledning till Sundsvalls västra begravningsplats och en översikt över de norrländska träpatronerna.

Agneta Sjödin, Drömdagboken


Den kända programledaren Helena står vid ett vägskäl i livet. Singeltillvaron har stagnerat och tv-karriären hotas när uppdragen sinar och branschen skakas av Metoo-skandalen. Dessutom har dottern Moa flyttat hemifrån och kvar finns Helena i en allt tystare lägenhet. Väninnorna Anna, Karin och Jossan finns där och stöttar i vått och torrt, och träningen lyfter henne från de svartaste tankarna, men ändå kan Helena inte möta den växande frustrationen hon känner. Vad är egentligen viktigt? Vad ska hon göra med resten av sitt liv? Finns det överhuvudtaget ett resten av sitt liv när man närmar sig 50, eller är ens glansdagar över då?

När Helena börjar skriva ner sina livsdrömmar i en drömdagbok öppnas en dörr till en mer positiv väg och sakta men säkert tänds hoppet inom henne ...


Sagt om Agnetas romaner:

"En opretentiös, ärlig berättare."
/Expressen

"Sjödin skriver väl, en rytmisk, välavvägd och varierad svenska och hänvisar till en rad filosofiska och litterära auktoriteter, Hemingway såväl som Kirkegaard."
/Helsingborgs Dagblad


AGNETA SJÖDIN är en av Sveriges mest folkkära tv-profiler och har jobbat som programledare sedan1990-talet, bland annat i Fångarna på fortet. Hon har också skrivit en rad hyllade romaner och faktaböcker, bland annat bästsäljande En kvinnas resa (2008), Ett ljus i mörkret (2010) och Från hjärtat: Inspiration, hälsa, träning och förändring (2017).