fredag 15 november 2019

Camilla Grebe, Skuggjägaren


Svenska Deckarakademin har utsett Camilla Grebe och hennes bok Skuggjägaren till 2019 års bästa kriminalroman med motiveringen: ”En elegant komponerad polisroman med kvinnohistoriskt perspektiv”. Priset, som kallas Den gyllene kofoten, överlämnades till Grebe under en utdelning på söndagen på Deckarbiblioteket vid Eskilstuna stadsbibliotek.

En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.

Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

"Skuggjägaren" är en originell och skickligt iscensatt spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.

Skuggjägaren är en fristående fortsättning på "Dvalan" (2018).

Camilla Grebe är född 1968 och bor i Stockholm. Hon är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan och var bl.a. med och startade ljudboksförlaget StorySide samt har arbetat som marknadsdirektör på Lernia och som vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus. Grebe debuterade 2009 tillsammans med sin syster Åsa Träff med Någon sorts frid. Serien om psykoterapeuten Siri Bergman följdes upp med Bittrare än döden 2011, Innan du dog 2012, Mannen utan hjärta 2013 och Eld och djupa vatten 2015.

Bittrare än döden och Innan du dog nominerades bägge till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2010 respektive 2012.

Camilla Grebe har även skrivit thriller-trilogin Moskva Noir tillsammans med Paul Leander-Engström.

2015 debuterade Camilla Grebe som författare på egen hand med den hyllade psykologiska thrillern Älskaren från huvudkontoret. Den har hittills översatts till 21 språk och rättigheterna har sålts till New Line, ett av USA:s mest välrenommerade filmbolag. Producent är Andrew Lazar, producent bakom bl.a. den Oscarsbelönade "Sniper". I samband med utgivningen av den engelska utgåvan (The Ice Beneath Her) utsågs Grebe till en av Amazon UK:s "rising stars" 2016.2017 kom den fristående uppföljaren till Älskaren från huvudkontoret: Husdjuret, som utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademien och som 2018 belönades med Glasnyckeln för bästa skandinaviska dito.

Sagt om boken
"Än en gång visar Camilla Grebe upp sin fantastiska förmåga till förnyelse med Skuggjägaren som är den fjärde boken i hennes tredje serie. Hon debuterade 2009 och har nu kommit ut med tolv böcker när hon tioårsjubilerar som författare." Läs Anders Kapps recension här.

Inga kommentarer: