fredag 26 juni 2020

Bodil Jönsson, Åke Åkesson, Tid för tillit och trygghet


I Under drygt två decennier har Bodil Jönsson satt ord på och resonerat kring vår upplevelse av tid, och då framför allt vår känsla av att den inte räcker till. Hur vi ständigt är stressade och frustrerade. Hur vi njuter så lite, trots att vi satsar så mycket på välbefinnande. Och hur vi hinner så lite, trots att vi gör så mycket. Hur vår oro och vilsenhet ständigt växer i en tid när allt är möjligt, men ingenting är tillräckligt. Men vad handlar dessa känslor egentligen om? Tillsammans med läkaren Åke Åkesson borrar Bodil Jönsson djupare i frågan om vår upplevda tidskramp. Till att börja med måste vi inse att tillvaron inte består av ett enda NU och att de käcka uppmaningarna lev i nuet och Carpe Diem snarare stressar än väcker lust. Tiden löper ju på och bjuder ständigt på nya nu . Men om det inte är tid vi har ont om vad är det då? Bokens svar är tillit och trygghet. Genom sina många exempel och råd visar den på hur vi kan återerövra dessa grundbehov. Och på hur vägen dit går via tidsankare och utvecklade relationer till både andra människor, kunskaper och media.

Bodil Jönsson, professor emerita, Lunds Universitet har skrivit ett flertal böcker på temat tid, bland andra bästsäljaren Tio tankar om tid samt Tid för det meningsfulla, Tio tankar om arbete och Gott om tid. Åke Åkesson är läkare med tre specialiteter, infektionssjukdomar, barnsjukdomar och allmänmedicin. Han har arbetat 27 år i sjukhusvärlden och är skapare av Borgholmsmodellen och Hemsjukhuset, som är en förebild i många delar av Sverige och även har uppmärksammats utomlands. Han är en mycket uppskattad föreläsare och har också skrivit en lärobok om infektionssjukdomar och en bok för allmänheten, Fri från infektioner. 

 

Monica Gullman har läst boken,

Den senaste boken har hon skrivit tillsammans med Åke Åkesson, Specialistläkare i infektionssjukdomar och allmänmedicin, chef på Borgholms Hälsocentral.

Som vanligt när jag läser böcker av Bodil Jönsson läser jag dem två gånger, en gång fort rakt igenom och en gång till, (då de är ganska akademiska,) sakta för att ta till mig texten och fundera över hur jag ska tolka vissa avsnitt.

Pratade med min granne för en vecka sedan, hon är också 70+. Jag ojade mig, först är det måndag, sedan är det fredag, vart tar tiden vägen. Och hon ojade med, samma här. Men tiden kommer med samma hastighet som den går, skriver författaren i boken. Leva i nuet?? Nuet finns inte, är endast ett kort ögonblick, sedan kommer nästa nu och nästa och nästa och nästa. Livet har bara en riktning och det är FRAMÅT.

Vi behöver kanske inte följa all världens katastrofer som medierna piskar upp. Det ökar bara rädslan och framtidsfobin. Att skapa trygghet och tillit till våra nära och kära är ytterst viktigt. Att känna trygghet inför framtiden är viktigt, att hantera, begripa, hitta mening i det vi gör och hur vi lever.

Åke Åkesson skriver, Vårda din kropp och du får flerfalt tillbaka. Han tipsar på DFS, De fyra stora hälsoidealen. Ät lagom, Undvik för mycket alkohol, rör dig lagom minst 30 min rask promenad/dag, Inte röka. För de flesta självklara saker men vi behöver påminnas om dessa för vår hälsas skull och för att få ett långt friskt liv.

Ja, det finns mycket intressant att läsa i boken.

Jag har lånat ut boken, Tio tankar om tid, till min granne, hon behöver läsa den, och jag, behöver läsa om den, påminna mig om att tiden har 24 timmar/dygn och jag behöver inte stressleva dessa bara för att jag är 70+.


Inga kommentarer: