onsdag 24 juni 2020

Inger Frimansson, Fågelbarnet



Stockholm 2005
Den vilda, svarta fågeln som bor hemma hos Justine Dalvik i huset vid Mälarens strand är inte sig lik. Och det är inte mannen hon bor med heller. Hans Peter jobbar som nattportier på Hotell Tre Rosor i Stockholm och Justine har märkt att han blivit alltmer trött och butter på senaste tiden.

Mikael Gendser sörjer fortfarande sin pappa som mystiskt försvann i den malaysiska djungeln för flera år sedan och tillsammans med sin nya flickvän Saga kommer han på en genial plan för att skaffa sig ett gott liv.

När Hans Peter försvinner spårlöst från det gamla stenhuset, den svarta fågeln blir allt sjukare och Justines plågoande från barndomen, Jill, plötsligt dyker upp i hennes liv igen inser Justine att ingenting längre är vad hon trodde.

Fågelbarnet är en fristående fortsättning (äntligen) på de prisbelönta böckerna om Justine Dalvik av mästaren på psykologiska thrillers.

Inger Frimansson föddes 1944 i Stockholm och växte upp på olika platser som Muskö, Gotland och Jönköping. Idag är hon bosatt i Södertälje utanför Stockholm där hon bor med sin man och dvärgschnauzern Kyra. Under sin ungdomstid vann Inger Frimansson ett antal litterära tävlingar (bl a det s k Lilla Nobelpriset 1963) och hon riktade tidigt in sig på att bli författare. Efter att ha varit verksam som journalist ett antal år kom hennes skönlitterära debut med Dubbelsängen 1984.

Inger Frimansson växlar gärna mellan olika genrer och har gett ut både romaner, lyrik, noveller och ungdomsromaner. Hennes tidiga romaner rörde sig ofta i gränslandet till den psykologiska thrillern. 1997 tog hon steget fullt ut med Fruktar jag intet ont. Året därpå, 1998, fick hon sitt genombrott med God natt min älskade (1998) som av Svenska Deckarakademin utsågs till "Årets bästa svenska kriminalroman". Juryns motivering: "En psykologisk thriller om vettlöshet och hämnd som inte på länge släpper sitt grepp om läsaren."

Skuggan i vattnet utsågs även den i november 2005 till "Årets bästa svenska kriminalroman" av Svenska Deckarakademin. Därmed är Inger Frimansson den enda kvinnliga författare som två gånger tilldelats detta pris. Juryns motivering: "Boken är en djupt inkännande människoskildring som med små medel bygger upp en smygande spänning".

Inger Frimansson anses av många som den ledande representanten på svenska för genren psykologiska thrillers. Senast utkom En yxa åt Alice.

Sedan 1997 är hon författare på heltid och hon är översatt till många språk. Rättigheterna är sålda till 15 länder.

Inger Frimanssons novell "In Our Darkened House" var en av sex nominerade till bästa kriminalnovell 2014. Kriteriet är att de publicerats för första gången på engelska under året. Novellen ingår i nyutkomna A Darker Shade of Sweden (Svart advent, Book Mark). Bakom nomineringarna står brittiska Crime Writers Association och bland konkurrenterna fanns stora namn som Reginald Hill, Jeffery Deaver och John Harvey.

Utmärkelser:
Spårhunden 2009 för sin ungdomsbok, De starkare, med motiveringen ”en intensiv, angelägen, inkännande berättelse om ungdomars utsatthet”.
ForeWord Magazine’s Book of the Year 2007. Gold (translations).
Svenska deckarakademins pris 2005
Länstidningens kulturpris Eklövet. 2004
Svenska deckarakademins pris 1998
Lilla Nobelpriset 1963

Sagt om boken
Anders Kapp har läst alla de tre delarna och nu senast Fågelbarnet.
"Den mystiska Justine Dalvik är tillbaka nu när Inger Frimansson kommit ut med Fågelbarnet, tredje boken om denna hämndlystna kvinna. Trilogin är ovanlig, inte minst utgivningstakten. Den första delen, God natt min älskade, kom ut 1998 och handlingen utspelar sig samma år. Den andra delen, Skuggan i vattnet, kom ut 2005 och handlingen utspelar sig 2004. Bägge dessa böcker fick Svenska Deckarakademins pris som årets bästa respektive år. Den tredje delen kom ut nu i maj och utspelar sig 2005"
Läs hela recensionen här.