måndag 27 juli 2020

Håkan Nesser, Den sorgsne busschauffören från Alster




Jag borde verkligen inte leva.

Så skriver den före detta akademikern och busschauffören Albin Runge i sina anteckningar från 2012–13. Och när någon eller några tycks hota honom till livet har han full förståelse för detta. De bisarra hoten leder så småningom till att polisen i Kymlinge kopplas in.

Hösten 2018 tillbringar kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman av vissa skäl ett par tjänstlediga månader i Rute socken på norra Gotland, och fallet med den olycklige Runge får oväntat ny aktualitet. Någonting i utredningen från 2013 verkar ha gått fel. Käpprätt fel. Eller?

Berättelsen om den egendomlige busschauffören från Alster är den sjätte (eller möjligen sjunde) boken om kriminalpolisen Gunnar Barbarotti, inte mindre egendomlig han.


Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, den filosofiska thrillern Flugan och evigheten, brevromanen Kära Agnes!, novellsamlingarna Barins triangel och Från doktor Klimkes horisont, New York-romanen Maskarna på Carmine Street, London-romanen Himmel över London samt kvintetten om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav den femte och sista boken i serien, Styckerskan från Lilla Burma, utkom i september 2012. Därefter har Levande och döda i Winsford (2013), Elva dagar i Berlin (2015), Eugen Kallmanns ögon (2016), De vänsterhäntas förening (2018) och Halvmördaren (2019) utkommit.

Boken Intrigo, innehållande novellerna Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samarien, All information i fallet och den nyskrivna kortromanenTom, utkom 2018. Dessa noveller ligger till grund för Intrigo-trilogin, internationella storfilmer regisserade av Daniel Alfredson och med bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny i rollerna. Han senaste bok är Den sorgsne busschauffören från Alster, som innebär en återkomst för Gunnar Barbarotti.

Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk.

Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. 

Sagt om boken

Anders Kapp har läst boken, "Man blir helt enkelt glad, så där fluffiga-små-sommarmoln-glad av att läsa Håkan Nesser som blir allt mjukare (på ett bra sätt) när han berättar om alla dessa udda existenser som skapar mänsklig variation, och glad över att lugnt vandra omkring i hans vackra bokstavsskog där något nytt och spännande kan dölja sig i skuggan bakom närmsta träd."

Läs hela Anders Kapps recension här.

Monica Gullman har läst boken, här är hennes recension.

Få författare kan som Håkans Nesser berätta en historia. Hans eftertänksamma lågmälda språk som också innehåller en lagom dos humor. Karaktärerna, Eva Backman, och Gunnar Barbarotti, båda kommissarier i den fiktiva staden Kymlinge. De är ett par på jobbet och även ett par privat.

Fd akademikern, Albin Runge, sadlade om till Busschaufför, ett jobb han trivdes bra med tills olyckan inträffade. På en bussresa till fjällen, strax norr om Svenstavik väjde han för ett djur som kom springande över vägen. I halkan i dimman fick han sladd, bussen kanade av vägen och föll utför ett stup. 18 ungdomar och några vuxna dog.

Några år senare börjar Runge få hotelsebrev. Han tar kontakt med polisen i Kymlinge och träffar då Eva Backman och Gunnar Barbarotti. Breven är undertecknade Nemesis.

Fallet visar sig bli svårlöst. Många inblandade, föräldrar och anhöriga till barnen som dog. Ett jättejobb för poliserna att utreda. Eva Backman uttrycker det så, även om Barbarotti är som en blind höna och skicklig på att hitta de korn som kan föra en utredning framåt så läggs ibland fallet till handlingarna. Om inte något specifikt inträffar? Som i denna berättelse.

Jag är väldigt förtjust i Håkan Nessers sätt att skriva. Det är en spännande historia han knåpat ihop på sitt Nesserska vis. Även om jag kanske anar vad som kommer att hända vill jag ju ändå få det bekräftat. Så boken blir en bladvändare. Började läsa den en förmiddag och slutade sent samma kväll. En 398 sidor högklassisk spänningsroman

Monica Gullman

torsdag 16 juli 2020

Johanna Bäckström Lerneby, Familjen



Är detta en deckare? En detektivhistoria handlar ju om att avtäcka något, att avslöja. I en detektivroman kan författaren använda sin egen fantasi och ibland bara inspireras av det som händer i verkligheten. I det här fallet har författaren lagt sig närmare reportaget och har som ambition att föra läsaren in i en värld som faktiskt existerar. Det är en kriminell värld med vapen, knarkhandel, utpressning och hot, men också om familjeliv med barn och vuxna i en till synes oändlig krets. Beskrivningen av ”Familjen” börjar i Göteborgs stadsdel Angered. Men det visar sig genom reportaget att familjen har förgreningar i fler svenska städer, däribland Stockholm, Uppsala och Malmö och i Tyskland. Ursprungligen kommer familjens överhuvud från Libanon och krigssituationen där.

Johanns Bäckström Lerneby har lagt sig vinn om att läsaren skall förstå familjens överhuvud och inte bara slarvigt beskriva gängkriminalitet som något bråkigt, stökigt och skrämmande. Styrkan tycker jag finns i att hon lägger fram intervjumaterial, som gör att läsaren själv kan bilda sig en uppfattning. Hon skrev ett reportage i Aftonbladet, där hon arbetat som journalist, och fortsatte sedan med boken. Hon följer familjen i tio år. Författaren erkänner att det varit svårt att avsluta och att skriva ett bra slut på boken. Det faktiska läget gör att det inte blir något ”happy end”, varken för polisen, de boende eller familjen själv. Det svenska samhället har sagt sitt genom att omhänderta barn via socialtjänsten, genomsöka knark- och vapengömmor och skriva polisrapporter, åtala och sätta familjemedlemmar i fängelse. Till en del har det stört ordningen med en familj som styr Angered utanför lagens ram. Men det har inte tagit slut, när författaren tvingat sig själv att sätta punkt.

En innehållslig aspekt, där författaren gjort en stor insats för att förklara, är när ledaren, tillika imamen, för familjen Al Asim, tillåts träda fram i boken och förklara att han hjälper polisen. Nej, han anmäler absolut inte släktingarnas brott till polisen. Men han anser att han löser konflikter bakom polisens rygg och på så sätt hjälper dem. Ordet parallellsamhälle dyker ofrånkomligt upp och får sin djupgående belysning. De boende försöker orientera sig och ser vilka som bestämmer i området. Som läsare har vi fått en inblick och blivit lite klokare och kan debattera mer sakligt och inte bara känslomässigt.

Recenserad av Ingalill Eriksson, 14 juli 2020

Johanna Bäckström Lerneby började sin journalistiska bana första hälften av 90-talet. Hon anställdes 1996 på Göteborgs-Posten där hon var redaktör och reporter fram till 2008. Sista fem åren där var hon kriminalreporter och gjorde flera uppmärksammade reportage och avslöjanden bl.a. om ungdomars utpressningsmetoder bötning och organiserad brottslighet.

År 2008 anställdes Bäckström Lerneby på SVT:s program för undersökande journalistik Uppdrag granskning. Sommaren 2012 arbetade Bäckström Lerneby som SVT:s Europakorrespondent stationerad i Bryssel och rapporterade bland annat om EU och eurokrisen.

I september 2013 kom hon ut med boken Handelsvara: Kvinna. Boken är utgiven på Reporto förlag och är ett granskande reportage om trafficking.

Bäckström Lerneby gjorde i oktober 2014 ett reportage i SVT om fotbollsklubbars benägenhet att ansöka om tillträdesförbud för risksupportrar. Reportaget möttes av kritik från polisen och fotbollens organisationer. Ett av inslagen i serien handlade om statistik. Det inslaget fälldes för osaklighet av Granskningsnämnden för radio och TV efter påföljande anmälan.

År 2015 tilldelades hon Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för reportaget "Att skapa ett monster" som publicerats i tidskriften Filter. I motiveringen skrev juryn "För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik".

År 2017 anställdes hon på Aftonbladet som chef för rättsredaktionen. Hon skrev då ett uppmärksammat reportage om familjen Ali Khan ”Så kontrollerar familjen en hel förort”, en kriminell släkt som har stor makt i Angered och som har byggt upp ett parallellt samhälle.

2020 anställdes hon som Nyhetschef på SVT Sport. I maj 2020 kom boken Familjen ut (som baseras på reportaget i Aftonbladet) på Mondial förlag och recenserades av bland andra Dagens Nyheter.

Källa: Wikipedia

onsdag 8 juli 2020

Johanna Mo, Nattsångaren


Johanna Mo har etablerat sig som en deckarförfattare av rang och kommer nu med sin nya deckarsatsning, Nattsångaren, som redan fått stor uppmärksamhet och rättigheter är sålda till Danmark, Island, Kroatien, Nederländerna, Norge och Tyskland. Fortsättning följer ...

Johanna Mo har i sina tidigare deckare om Helena Mobacke bevisat att hon skickligt behärskar en invecklad intrig, men samtidigt inte för ett ögonblick glömmer sina karaktärers själsliv och utveckling. Hur människor påverkas av ett brott är något som Johanna själv upplevt då hennes systers pojkvän begick ett brott som fick stor uppmärksamhet, det sk taximordet. En mörk händelse som familjen fortfarande har svårt att tala om.

Med sommarparadiset Öland som brottsplats. Med Nattsångaren återkommer hon med samma vinnande spänningsrecept, men här möter vi en helt ny miljö, Öland, och den karga naturen och stämningen där. Johanna Mo bjuder på rafflande intrig och en stor dos mänskliga relationer, i en småstad där alla känner alla.

När den skickliga polisutredaren Hanna Dunckers pappa dör tvingas hon efter 16 år i Stockholm att återvända till barndomens Öland. Trots allt som hände där. Trots alla blickar och rykten är det i den lilla stugan vid havet hon hör hemma.

15-årige Joel hittas död och illa misshandlad vid Möckelmossens rastplats och Hanna dras in i en utredning som berör hennes äldsta vän. Vännen hon övergav många år tidigare. Hannas förflutna definierar henne som människa och polis, hon är en överlevare som vi kommer att vilja följa i många böcker.Ölandsbrotten är en deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden med det förflutna och sin hembygd

Nattsångaren är första boken i en deckarserie om att leva i skuggan av brott, att inte kunna klippa banden med det förflutna och sin hembygd. Den skickliga polisutredaren Hanna Duncker kommer vi att vilja följa i många böcker.

Johanna Mo föddes 1976 i Kalmar, men bor i Stockholm. Hon har fått Barometern-OT:s kulturpris Gyllene Fjädern och nominerats till Sveriges Radios Novellpris. I närmare tjugo år har hon arbetat som författare, redaktör, lektör, kritiker, och översättare.

Johanna debuterade 2007 och efter ett par böcker bestämde hon sig för att byta genre. Därefter blev det fyra böcker om Helena Mobacke samt en fristående roman, – alla i Stockholms-miljö. Att det blev spänning är ingen slump. Johanna började själv läsa spänning tidigt och ville bli författare redan i 10-års åldern. Hon på biblioteket och i traven fanns böcker av författare som Agatha Christie och Stephen King. Nattsångaren är Johanna Mos åttonde bok.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst boken, "Jag har inte läst något av Johanna Mo tidigare men när hon nu med Nattsångaren startat den nya serien Ölandsbrotten bestämde jag att det var dags. Det är jag glad över. Att starta en ny serie kräver en hel del; det handlar om att bygga ett starkt fundament som ska vara hållbart ett bra tag framåt och det jobbet har hon lyckats fantastiskt väl med. Intrig, karaktärer, miljöer, språk och berättarteknik förenas på ett sätt som innebär att jag redan längtar efter nästa bok i den nya serien."

Läs hela recensionen här.

Sagt om Johanna Mos tidigare böcker:

”En bra berättelse med flera bottnar, snabbläst och spännande.”
/Dagens Nyheter om Allting trasig ska bli helt

”Historien är mäktig, mättad och tankeväckande. Dessutom utan genrens vanliga klichépoliser och forcerade cliffhangers på varannan sida. 45-åriga kriminalkommissarien Helena Mobacke är en oerhört mänsklig ickehjältinna.”
/Tara (betyg 4 av 5) om Vänd om och var stilla

"Johanna Mo undviker trist polisrutin och bäddar snyggt för fortsättningen … Johanna Mo skriver väl och har god hand med människor … skildringen av Mobackes självtvivel och rädsla för ett nytt sammanbrott är lugn, saklig och skicklig – och mycket läsvärd."
/Sydsvenskan om Döden tänkte jag mig så

fredag 3 juli 2020

Herman Lindqvist, Historien om Sverige : från istid till framtid - så blev de första 14000 åren


I fjortontusen år har människor jagat, odlat, byggt, kämpat och älskat i det, som bara de senaste ca 800 åren har hetat Sverige. Något som liknar svenska språket har bara hörts här ca 1500 år. Vad människorna talade för språk och vad de själva kallade sig under 10 000 första åren, vet man inte i dag. Men många svenskar är besläktade med folken som bodde före oss i detta land. Det visar deras DNA. Jag tycker det är en spännande berättelse hur detta en gång så karga land vid Europas norra iskant kunde bli ett av jordens rikaste, mest demokratiska och mest utvecklade länder. Därför har jag nu i ett enda band försökt skriva historien om detta land där krig ofta varit det normala, där fred var undantaget och om detta folk som överlevt alla svårigheter, dramatiska klimatförändringar, långa perioder av svält och förödande epidemier, som ändå aldrig slutat drömma, skapa och bygga och som i dag är med om att planera och forma Europas framtid.

Boken utkommer 2020-09-04, men du kan redan nu lägga en förbeställning med Herman Lindqvists signering till dig!


Herman Lindqvist har skrivit över sextio böcker och han skriver ständigt fler. Det är framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier m.m.

Han föddes i Stockholm 1943, men växte upp i Helsingfors. Han tog studenten, läste statskunskap och började sitt yrkesliv som journalist. Vid 25 års ålder blev han utrikeskorrespondent för Aftonbladet och bevakade sedan under mer än tjugo år krig och katastrofer i alla världsdelar för Aftonbladet, Expressen, SVT och Riksradion. Numera är han bosatt i Warszawa.

År 1969 debuterade han med en reportagebok om den ryska invasionen av Tjeckoslovakien. I sin skönlitterära debut Strax före deadline (1980) skildrade han sina upplevelser då de röda khmererna tog över Pnom Penh i Kambodja.

Sedan 1990 är han heltidsförfattare. Under åren 1992–2006 utgavs hans stora verk Historien om Sverige i elva delar. Den bokserien har tillsammans med de omkring trettio avsnitten av Hermans historia som sändes i SVT mellan 1991 och 2002 starkt bidragit till det ökade historieintresset i Sverige. Många har vittnat om att det är Herman Lindqvists medryckande sätt att berätta som har fått dem intresserade av historia.

Herman Lindqvist har en djup kunskap om Sveriges kungahus, som han har skrivit flera böcker om, senast Kungligt och mänskligt (2010). Han har också undervisat prinsessorna Victoria och Madeleine i Sveriges historia.

Hans serie om franska historiska personligheter började 2008 med Madame de Pompadour, ett porträtt av 1700-talsborgarflickan som blev kunglig älskarinna och fick en maktställning som få andra. Året därpå kom Jean Bernadotte, mannen vi valde, om den franske marskalken som blev vår förste kung av ätten Bernadotte, Karl XIV Johan, och våren 2011 kom Ludvig XIV, Solkungen.

Herman Lindqvists självbiografi om livet som journalist och författare, Mitt i allt, kom 2012. Året därpå skrev han en bok han länge velat skriva, om Sveriges och Finlands gemensamma historia: När Finland var Sverige. För den belönades han med 18 000 euro av Svenska Litteratursällskapet i Finland och med ett hedersdoktorat vid Åbo Akademi. Därefter har den flitige författaren också skrivit om Erik XIV och om Sverige som kolonialmakt, något som ingen tagit ett samlat grepp om tidigare.

Lina Bengtsdotter, Beatrice



Prisbelönta Lina Bengtsdotters tredje fristående bok om Charlie Lager är en gripande kriminalroman om trasiga själar, svek och avklippta familjeband – en efterlängtad återkomst efter succédebuten ”Annabelle” och uppföljaren ”Francesca”. Kriminalinspektör Charlie Lager brottas med sina personliga demoner när hon kallas till Karlstad där en nio månaders flicka försvunnit. Föräldrarna är i chock och medierna rapporterar högljutt om det resultatlösa sökandet. Lovande spår förvandlas till återvändsgränder och Charlie får en känsla av att ingen vill berätta hela sanningen om den försvunna Beatrice. För varje timma som går blir chanserna att hitta det lilla barnet vid liv allt mindre och Charlie tvingas pressa sig själv och omgivningen till det yttersta.

LINA BENGTSDOTTER är uppvuxen i Gullspång och bor numera i Stockholm. Hon är utbildad lärare i svenska och psykologi och har publicerat en rad noveller i tidningar i Sverige och Norden. Hennes kriminalroman Annabelle hyllades av både läsare och kritiker och tilldelades Crimetime Specsavers Award som bästa deckardebut. Uppföljaren Francesca fick också ett mycket fint mottagande och rättigheterna för båda böckerna har sålts till ett stort antal länder.

Sagt om boken
"Beatrice är Lina Bengtsdotters tredje bok om Charlie Lager, och efter att ha läst den är jag helt säker på att den kommer att bli minst lika framgångsrik som de två tidigare, prisbelönta och sålda till 22 länder. Hon kombinerar två saker som ger henne en egen plats inom spänningslitteraturen. Hon är en fenomenal berättare, ända sedan hon var ett litet barn har hon praktiserat berättarkonst på olika sätt, så när hon debuterade 2017 hade hon närmare 40 års berättarträning bakom sig. Och träning ger färdighet! Dessutom har hon en bakgrund som gymnasielärare i psykologi med intresse av och kunskap om psykologiska konsekvenser av olika typer av traumatiska upplevelser, särskilt när det gäller unga kvinnor, och det använder hon riktigt skickligt i sina berättelser."

Läst Anders Kapps recension här.

torsdag 2 juli 2020

Sofie Sarenbrant, Mytomanen

Efter en orienteringsdag i skolan hittas en pojke död i Ålstensskogen. Kroppen är illa tilltygad och värdesakerna försvunna. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng som har knivrånat jämnåriga i Bromma.

Kriminalinspektör Emma Sköld måste lösa fallet innan mördaren slår till igen, men hon har en känsla av att det är något som inte stämmer. Och vad är det hennes kolleger döljer? Ibland är sanningen för svår att uttala.

Mytomanen, den åttonde boken i serien om den orädda kriminalinspektören Emma Sköld, utforskar teman som fördomar, utanförskap, klasskillnader och framför allt lögner. Vem kan du egentligen lita på? Samtidsdeckarens drottning Sofie Sarenbrant firar tio år som författare med en intrig som skulle kunna vara hämtad direkt från dagens löpsedlar.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019. Hennes böcker har sålt i 2,5 miljoner exemplar i 15 länder.

Den fängslande serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Visning pågår blev den mest sålda deckarpocketen i Sverige 2015. När Tiggaren släpptes 2016 etablerades Sofie Sarenbrant som Sveriges starkast växande författarskap. Syndabocken, den efterlängtade fortsättningen på Tiggaren, blev årets mest lyssnade ljudbok på Storytel 2018. Både Syndabocken och uppföljaren Skamvrån har vunnit Stora e-bokspriset. Med Mytomanen firar samtidsdeckarens drottning Sofie Sarenbrant tio år som författare.






Sagt om boken
"I Mytomanen, Sofie Sarenbrants senaste bok, får vi återvända till den välmående förorten Bromma där så mycket döljs bakom vackra fasader. Den här gången inleds det hela med att en ung kille hittas död i Ålstensskogen. Det handlar om grovt övervåld, pojken är helt sönderslagen. Plånbok och mobil är borta. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng från ett närliggande problemområde som knivrånat jämnåriga i denna mycket ”finare” stadsdel. Men är det verkligen så? Sarenbrant blir allt bättre och med den nya boken visar hon tydligt varför hon utsågs till årets deckarförfattare 2019 och varför hon sålt 2,5 miljoner böcker i 15 länder." Anders Kapp har läst och recenserat boken här.

”När det gäller att berätta om den ytliga samtiden finns det få som bräcker Sofie Sarenbrant.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Njut av Sofie Sarenbrants tempo, den smarta dialoge och de kalla kårarna längs ryggen.”
Femina Danmark

”Som alltid med Sarenbrant fastnar jag och sträckläser.”
Ebba von Sydow

onsdag 1 juli 2020

Anders Roslund, Sovsågott


De var båda fyra år när de försvann samma dag. Nu sörjs de på samma kyrkogård i var sin grav.

Men varken flickan under det vita träkorset eller flickan som heter Linnea finns i sina kistor.

För att förstå hur de hör ihop måste kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann besöka den mörkaste av mörka världar och utkämpa sitt hittills svåraste, skitigaste, farligaste uppdrag.

Efter Tre sekunder, Tre minuter, Tre timmar och Jamåhonleva (Tre dagar) kommer nu Sovsågott, en gastkramande thriller där skillnaden mellan liv och död är tre år.

Anders Roslund, född 1961, startade SVT:s Kulturnyheterna och har publicerat tolv kriminalromaner. han har tilldelats International Dagger för bästa europeiska krim, Konomyspriset för bästa asiatiska krim, Glasnyckeln för bästa nordiska krim, priset för Bästa svenska kriminalroman och ges ut på 36 språk.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst och spår dessutom vad nästa bok kommer att innehålla och heta: "En högtidsdag för alla som gillar spänningslitteratur: Anders Roslund är tillbaka med nya Sovsågott och därmed får vi än en gång möta den oförliknelige kriminalkommissarien Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffman. Det är både bättre och värre än någonsin, en helt fantastisk text som för oss in i den svartaste av världar, den internationellt välorganiserade brottslighet som sysslar med grovt utnyttjande av barn. Det här är en både drabbande och omistlig läsning!"

Läs hela recensionen här.