onsdag 25 maj 2016

Monica Gullman har läst tre av vårens böcker

Maria Ernestam är en av mina favoritförfattare. Hon skriver om kärlek och svartsjuka, om vänskap och svek. Hon fångar in läsaren med sitt eget unika språk. Hennes psykologiska relationsromaner har översatts till många språk. Hon har legat på topplistorna i Tyskland, Taiwan och älskas särskilt i Frankrike där hon tilldelats flera litterära priser.

Den Sårade pianisten är hennes åttonde roman.

Boken handlar om Veronica och Marieke. De har varit vänner sedan de var små. Så dör Veronicas moster Klara, en person som tagit hand om Veronica under hela hennes uppväxt. De upptäcker att Klara haft ett annat liv också och de ger sig ut på en resa i Klaras fotspår, en resa som tar dem till Langkawi i nordvästra Malaysia och San Francisco. Deras egen vänskap sätts på hårda prov, en kedja av händelser förändrar vänskapen och livet tar en ny vändning för dem båda.

Så suveränt bra skildrat av Maria Ernestam. Den får 4/5 i betyg


Liane Moriarty, född 1966, bor i Sidney, Australien med sin familj. Hon fick sitt genombrott med boken Öppnas i händelser av min död, en bok som sålts i mer än två miljoner ex världen över. Den har legat på New Yorks bästsäljarlista i över ett år. Boken ligger också på den svenska pockettopplistan sedan månader tillbaka.

Hennes nya bok Stora små lögner är en ny bladvändare på 440 sidor. Villaförorten Pirriwee är vid första anblick en välmående och sömning idyll. Men under ytan kokar det. Madeleine och Celeste är grannar och bästa vänner. Deras barn går i samma förskoleklass. Så flyttar den ensamstående mamman Jane till samhället med sin son Ziggy. Hon blir kyligt bemött av de andra överklassmammorna, men Madeleine tar hand om henne och hjälper henne till rätta. Så börjar idyllen sakta krackelera, intrigerna blir värre och värre, som läsare förstår man att snart brister allt.

Jag är helt uppfylld av karaktärerna i boken, så olika och unika var och en för sig, onda som goda. Det går inte att lägga boken åt sidan, den måste sträckläsas.

Den får 4/5 i betyg


Vibeke Olsson skrev sin första bok som 17-åring, en ungdomsroman, Ulrike och kriget. Hon har skrivit ett 20-tal historiska romaner.

Hennes fem böcker om Bricken på Svartvik har fått flera utmärkelser, Lars Ahlin priset 2016 och Ivar Lo- priset 2016, ett av Sveriges största litterära priser.

Vibekes nya bok, Drömmen om Elim” utspelar sig i en av alla frikyrkoförsamlingar i Sverige på 80-talet. Elim-församlingen på Östermalm i Stockholm är öppen för alla oavsett religiös tillhörighet. Alla välkomnas in i värmen, får en kopp kaffe och en kanelbulle eller en tallrik värmande soppa. Alla arbetar ideellt utom Andreas som är pastor och anställd av församlingen. Han tycker att alla som kommer ska få hjälp och omvårdnad. Medan andra som Simon och Kicki tycker att det börjar gå för långt. ”Börjar inte församlingen att likna ett psyksjukhus?"

Boken handlar om människors lika värde, men också hur man måste ta tag i sina egna liv. För att hjälpa människor i nöd måste man må bra i sig själv. Detta skriver Vibeke väldigt bra om i boken.

Den får 4/5 i betyg

fredag 20 maj 2016

Nina George, Den lilla bokhandeln i Paris


Jean Perdu vet precis vilka böcker de olika kunderna bör läsa för att orka med sina livsproblem. I sin flytande bokhandel, en pråm som även kallas Det litterära apoteket, säljer Perdu romaner som
medicin för att kurera livets plågor. Det enda hjärta han inte kan laga är sitt eget, som har plågat honom under 21 år, sedan den ljuvliga Manon från Provence lämnade honom medan han sov. Bakom sig lämnade hon ett brev - som Perdu aldrig kunde förmå sig att läsa. Förrän en sommar, sommaren som ändrar allt och förmår Monsieur Perdu att lätta ankar. I sällskap av en ung, geniförklarad författare med skrivkramp och en kärlekskrank italiensk kock ger han sig ut på en resa längs Frankrikes floder som tar honom långt in i hjärtat av Provence.

Den lilla bokhandeln i Paris är en internationell bästsäljare, fylld med värme och äventyr, och tillägnad alla dem som tror att sagornas kraft kan förändra människors liv.

Se Nina Georges hemsida här.

måndag 16 maj 2016

Jannice Eklöf, Genom paradiset på en spikmatta


Den hetsiga och ocensurerade Stella känner att hennes liv som nybliven mamma inte riktigt blivit som hon tänkt sig. Såriga bröstvårtor, sömnbrist, känslor av otillräcklighet och så sambon Magnus som retar gallfeber på henne. Hon ser därför extra mycket fram emot den första mammaträffen på BVC där hon kan få dela samma upplevelser. Sist in i rummet möts hon av en samling perfekta uppenbarelser till mammor. Är de klonade? Träffen hon haft så höga förväntningar på blir ett totalt fiasko.

Stella behöver ventilera sin tankar och startar därför en anonym blogg. När hon förstår att hennes egen mamma är en av dem som flitigt kommenterar blogginläggen får hon en chock. Det visar sig att mamman har ruvat på en hemlighet under hela Stellas liv. Kaoset är ett faktum.

Livet blir inte lättare av att en av de andra kvinnorna i mammagruppen hyser ett oförklarligt agg mot henne och ger märkliga kommentarer om en "Magnus". Dramatiken ökar ytterligare när det visar sig att Magnus samtidigt börjar få hemliga sms. Döljer han något, har det ett samband?

Med hormonerna rusande i kroppen tvingas Stella inse att den första tiden som mamma blir långt mer omtumlande än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Med en härlig humor och ett underliggande allvar skildrar Jannice Eklöf hur småbarnslivet är en rörig blandning av paradis och spikmatta. Genom paradiset på en spikmatta är en riktig feel good-roman full av relationsdramatik som man både skrattar och gråter sig igenom.

Om författaren:
Jannice Eklöf föddes 1979 i den lilla orten Alby, elva mil från Sundsvall. Där bor hon nu tillsammans med man och tre barn och har nära till sin övriga familj. Jannice är utbildad redovisningsassistent och driver ett eget företag inom redovisning, författande och fotografering. Hon skriver på bloggen rockginger.se där hon avhandlar livet i både stort och smått.

Som liten skrev hon alltid berättelser och drömde om en framtid som författare. På en skrivkurs föddes den hetsiga förstagångsmamman Stella som sedan utvecklade sig till debutromanen Genom paradiset på en spikmatta. En humorfylld feel good-roman med ett underliggande allvar om livet som småbarnsmamma.

Jannice finns på: @rockginger (Instagram) samt http://rockginger.se (blogg)
Läs en intervju med Jannice Eklöf i Sundsvalls Tidning här.

Linda Gadheri, the silent songs


The Silent Songs is a poetic journey into self, through doubt and despair, searching for the way back home. With these 12 poems you will find the human experience is a road trip for the eternal soul. Those who cherish timeless mystics, such as Rumi, will most certainly appreciate The Silent Songs

Läs Linda Ghaderis blogg här.


Poesi/Poetry

 "Den mänskliga upplevelsen är en utflykt för den eviga själen "

"The human experience is a road trip for the eternal soul"

Linda Ghaderi

Håkan Vargas, Björnarnas berg


Håkan Vargas ger ut björnbok

I 25 år har Håkan Vargas spanat efter björn i Hälsinglands skogar. Först som amatörfotograf och sedan som en av Sveriges mest anlitade arrangörer av björnskådning. Nu har hans digra samling av dagboksanteckningar, anekdoter och inte minst tusentals björnbilder blivit en praktfull fotobok med titeln Björnarnas berg.
Efter 25 år har Håkan Vargas summerat sina många björnmöten i ett eget praktverk om Sveriges största rovdjur. / Foto: Håkan VargasHåkan Vargas, Sveriges mesta björnguide, har som vana att följa med gästerna ut i gömslet i Hälsingeskogen. Då får han själv vara med och spana i skymning och i gryning och kan dessutom dela med sig av sina unika kunskaper i form av försiktiga viskningar. Håkans starka fascination för vårt största rovdjur - brunbjörnen började redan tidigt på 90-talet. Då satt han själv helt ensam ute skogen och väntade i dagar på den perfekta drömbilen av en stor björnhane majestätiskt uppe på ett berg - därav bokens titel Björnarnas berg.

Håkan Vargas med björnbokSedan tio år tillbaka driver han professionell björnskådningsturism med besökare från hela världen. En verksamhet som har skildrats i mängder av artiklar i svensk och internationell press och celebra besök av bland annat det brittiska TV-bolaget BBC. Snart har det blivit bortåt tusen nätter i björnskogen och merparten av dessa har också resulterar i nya bilder på en eller flera björnar. Nu har Håkan Vargas summerat alla sina möten och tusentals björnbilder i ett eget praktverk om den svenska björnen. Boken är en blandning av korta berättelser, anekdoter och dagboksanteckningar i kronologisk ordning tillsammans med närmare hundra omsorgsfulla bildporträtt av ett vilt djur i full frihet. 
Ett par timmars tågresa norr om Stockholm ligger Hälsingland med flera professionella björnskådningsföretag. / Foto: Håkan Vargas
Hälsingland är Sveriges bästa resmål för den som vill spana in och ta egna bilder på vilda björnar i full frihet.

Vid sidan av Vargas Vildmarkslodge erbjuder även Norrigården Vildmark i norra Hälsingland björnskådning från gömsle. Ett tredje ekoturismmärkt alternativ är att träffa björnforskaren Andrea Friebe, som tillsammans med Gunther Schmidt driver företaget Björn & Vildmark norr om Orsa i Dalarna.


"Egentligen borde björnen kallas "skogens konung"! Vedertaget har älgen helt "tjing" på det namnet. Inte helt oförtjänt - det är klart."

Med de raderna börjar boken om björnarna på berget. Författaren/fotografen Håkan Vargas har hittat björnarnas berg - därav bokens titel.

Vi får i boken följa med hur allt började och hur det idag utvecklat sig till en verksamhet där vem som helst kan följa med och ta del av björnarnas vardagsliv. Boken innehåller situationer och händelser som man som skogsvandrare normalt inte upplever, och som ger läsaren insikt om björnens intelligens och personlighet. Kanske boken kan ge kunskap om björnens ”farlighet” – som helst äter sina blåbär för sig själv, och som låter oss människor dela dess skog om vi uppför oss förståndigt. Bilderna i början av boken tillkom när det satt film i kameran och ger berättelsen tidsperspektiv med allt vad det innebar att bara ha 36 rutor per film att tillgå. I slutet av boken finns en Bilderbok där en del av de bilder finns som författaren/fotografen ville få på Björnarnas berg i Finnskogsriket , Hälsingland

Läs en artikel i Arbetarbladet om författaren, klicka här.

Ernest Hemingway: En fest för livet


"Om man har haft turen att ha bott i Paris som ung då har man staden med sig vart man än sedan reser, för Paris är en fest för livet."

Nu är det dags för en av de mest efterlängtade titlarna av Hemingways verk i nyöversättning, nämligen den självbiografiska boken En fest för livet med sina många färgstarka personskildringar och omtalade episoder från Hemingways tid som ung författare i Paris på 1920-talet.

Hemingway jobbar som utrikeskorrespondent för den kanadensiska tidningen Toronto Star och bevakar Frankrike och Europa. Samtidigt skriver han noveller och är övertygad om att en dag lyckas som författare. Han är nygift med sin första fru, Hadley, och nybliven pappa till Jack, kallad "Bumby".

I makarnas stora umgänge ingår personer som F Scott och Zelda Fitzgerald, Gertrude Stein och hennes ständiga följeslagare Alice B Toklas, Ezra Pound, James Joyce, Sylvia Beach och många andra blivande ikoniska kulturpersonligheter.

Hemingway har en förmåga att berätta om dessa människor på ett mycket konkret och levande sätt. Han skriver om personer som han verkligen kommit inpå livet och han gör det i den lediga, självklara stil som alltid är hans kännemärke. Episoderna, anekdoterna, de långa vindlande berättelserna hakar i varandra i skenbart ovidkommande detaljer – alltsammans skapar den övertygande realistiska känsla som är typisk för Hemingway.

Ofta är han mycket elak i sina beskrivningar av dessa välkända personer. Som Christian Ekvall uppmärksammar i sitt efterord går Hemingway särskilt hårt åt författarkollegor som han står i tacksamhetsskuld till. De som är döda när boken skrivs kan han dessutom porträttera oemotsagd och det utnyttjar han med besked. Så t ex med Fitzgerald, som han desavouerar med utstuderade berättargrepp. Men han utdelar också många intressanta erkännanden.

En fest för livet är Hemingways sista bok. Han arbetade med den i omgångar under den svåra slutperioden av sitt liv och ett nästan färdigt manuskript förelåg när han dog 1961. Några viktiga saker återstod att ordna, det fanns alternativa inledningar och avslutningar, det fanns avsnitt som eventuellt skulle strykas, det fanns avsnitt som strukits men också markerats för att återinsättas. Det blev änkan Mary som gjorde manuskriptet klart för tryck och boken publicerades första gången 1964, tre år efter författarens död. Med tiden har dock Marys redigering blivit hårt kritiserad och den utgåva som nu publiceras är "the restored edition" där flera av de beslut Mary tog har rivits upp av Ernests sonson Seán Hemingway. Seán – född 1967 – är utsedd av sina släktingar till beslutsfattare i ärenden som gäller farfaderns författarskap

fredag 13 maj 2016

Svensk poesi


Svensk poesi innefattar närmare 200 poeter och 650 dikter, från runorna till Athena Farrokhzad. Här finns alla de kända och betydande dikterna, men antologin bjuder också på mycket nytt.

Redaktörerna, Daniel Möller och Niklas Schiöler, har gjort fynd i forskningsbibliotekens handskriftssamlingar och de har prioriterat lite annorlunda än vad man har gjort i tidigare antologier. De har givit ett markant ökat utrymme för kvinnliga poeter och för finlandssvenska diktare. Dessutom följer de den svenska poesin in i vår direkta samtid med ett rikligt urval från 2000-talet.
Dikterna presenteras i sin ursprungliga språkdräkt och i vetenskapligt grundade versioner. Det betyder att texterna inte bara visar hur diktkonsten utvecklats, utan även hur svenska språket har förändrats genom århundradena.

Svensk poesi är en vackert formgiven bok med dikter som är historiskt betydelsefulla och ständigt aktuella, konstnärligt högtstående och existentiellt angelägna, och som i sin mångfald av uttryck uppenbarar poesins gränslösa möjligheter.

Svensk poesi kommer att bli oumbärlig för litteraturstudenter, en efterlängtad present på högtidsdagar och omistlig läsning för alla som intresserar sig för den svenskspråkiga poesins väldiga rikedom.

Recensioner
"Redaktörernas insats är berömvärd, resultatet högst efterlängtat. Detta är den första stora svenska poesiantologin som på allvar vänder sig lika mycket till nybörjaren som litteraturstudenten och forskaren. Den är snygg också. Sätt den i handen på varenda skolelev."
/Magnus Bremmer, Svenska Dagbladet

måndag 2 maj 2016

Howard Jacobson, Jag heter Shylock - Shakespeares Köpmannen i Venedig i dagens moderna England.

I William Shakespeares Köpmannen i Venedig lånar köpmannen Antonio pengar av den judiske procentaren Shylock för att hjälpa sin vän Bassanio att uppvakta den vackra Portia. Antonio, som inte gör någon hemlighet av sin antisemitism, måste lova att betala med ”sitt eget kött” om han inte kan återgälda sin skuld till Shylock. När Antonios skepp sedan förliser på havet står det klart att han inte kommer att kunna betala tillbaka vad han lånat. Fallet hamnar i domstol, och det verkar som att Antonio måste återgälda sin skuld. Men då inträder en tidigare okänd advokat som börjar plocka isär fallet genom att tala om nåd …

Howard Jacobson tar Shakespeares storslagna hämndberättelse genom tid och rum till den blänkande moderna miljö som är Cheshires nutida gräddhylla. Här möter den judiske procentaren Shylock ett sammansatt persongalleri i berättelsen om den antisemitiske köpmannen Antonio som inte vill återbetala sin skuld. De riktigt stora, grundläggande krafterna sätts i rörelse, som alltid hos Shakespeare.

Se även Jeanetter Wintersons, Tidsklyftan, som är en adaptering av Shakespears En vintersaga i modern miljö. Läs mer här.

Jeanette Winterson, Tidsklyftan - en modern version av Shakespeares En vintersaga

I Tidsklyftan, Jeanette Wintersons omarbetning av En vintersaga, framträder Shakespeares eviga teman hämnd, svartsjuka och förlåtelse, mot bakgrund av finanskrisens London och amerikanska New Bohemia. Leo är övertygad om att hans gravida fru Mimi bedrar honom med hans barndomsvän Xeno. En gång i tiden delade han och Xeno allt, men händelser i deras förflutna förmörkar deras relation, och Leo kan inte tro annat än att barnet Mimi bär på är Xenos. Hans vanvettiga svartsjuka kommer att leda till att han mister allt. Leo vill inte veta av Mimis dotter och hon blir Perdita, den lilla förlorade. Över haven förs hon till en främmande kust och växer upp i den amerikanska södern, under Sheps skyddande hand, ovetande om sitt ursprung. Ända till Xenos son 16 år senare får upp ögonen för den hjärtskärande vackra flickan – men kan det som en gång förlorats återbördas, och kan förlåtelse överbrygga tidens djupa klyfta?




Recension
"På sedvanligt vis blandas blixtrande intelligent humor med drömsk poesi, sagostämningar korsas med trovärdiga scenarier av hur det gick till på Londonbörsen då den senaste finansbubblan sprack och resultatet av alla dessa trådar är en väv som inte liknar något annat. Men det är mer än så. Det storartade med dessa Shakespearevariationer är att de erövrar så mycket konstnärlig frihet - åt sig själva och åt sina läsare. (...) Att få vistas där inne, bland rekvisitan från de stora dramerna, är ett nöje man aldrig tröttnar på."
/Jens Christian Brandt, Dagens Nyheter

Läs även Howard Jacobson, Jag heter Shylock, som är Shakespeares pjäs Köpmannen i Venedig i dagens moderna England. Läs mer här.

Monica har läst några av vårens böcker




Våren och sommarens bokutgivning är spännande. Som storläsare förundras jag över hur Förlagen ständigt kan toppa sin utgivning När våren ser så bra ut undrar jag hur höstutgivningen kommer att se ut, förhoppningsvis blir jag inte besviken.









Här kommer tips på tre av böcker jag läst.

Utmarker, Arne Dahl

Arne Dahls böcker har översatts till 30 språk och sålt i närmare 3 miljoner exemplar. Hans senaste bok, Utmarker, är den första delen i en ny serie.

Boken börjar med att en 15-årig flicka är försvunnen. Kriminalkommissarie Sam Berger fruktar att han har med en seriemördare att göra. Hans chef tycker att han överdriver, det finns inte ens en kropp? Men när små kugghjul till klockor börjar dyka upp vet han att han har rätt: Fler 15-åriga flickor visar sig ha försvunnit de senaste två åren.

När (Nathalie Freden) i förhörsrummet säger till Sam, "du vet exakt vad som hände" påminns han om sin uppväxt, något han förträngt. Handlar allt om hämnd och hur utstuderad är den?
Sam vet nu vem kidnapparen (mördaren) är, han beger sig tillsammas med Nathalie tillbaka till Utmarkerna där allt egentligen började. Från att varit den som jagar blir han den jagade!

En historia så intelligent och snillrikt skriven att man häpnar, Arne Dahl är en lysande författare och boken blir garanterat nominerad till Deckarakademiens pris 2016.

Jag ger boken 5/5 och ser fram emot del två i serien om Sam Berger.

Hustrun, Meg Wolltzer
Hon och han sitter på ett flygplan från USA till Helsingfors. Han, en känd författare av skönlitteratur har blivit tilldelad Finlands stora litteraturpris. Hon sitter där i planet och bestämmer sig för att nu får det vara slut, hon vill skiljas. Han är 71 och hon är 64 år. De träffades när hon var 19, han var hennes lärare på Universitetet när hon studerade litteratur. Han var gift och nybliven pappa, de inledde ett förhållande.

Han började skriva och romanen, Valnöten blev väl mottagen, fler böcker följde, han blev en framgångsrik författare. Hon är bara "hustrun" som finns där, tröstar och tar hand om honom när hans "ego" är lågt. Tröstar med sin kropp och lugnande stämma. Hon överser med hans ständiga otrohet, överser med att han inte ger sig tid med de tre barnen de har. Han är fullt upptagen med sig själv och sina likasinnade författarvänner och deras drickande.

Som läsare känner jag en irritation som blir större och större. Jag tänker, bryt dig loss, skapa dig ett eget liv, lämna denna egocentriske karl. Men åren går. Så kommer jag till de sista sidorna i boken och allt vänds upp och ned.

En bok så lysande skriven. Det är sällan jag blir så engagerad i karaktärerna i en bok. Den får 4+/5 i betyg

Familjen jag hade, Bill Clegg
.
Bill Clegg är en av USA:s främsta litterära agenter, han har tidigare givit ut två självbiografiska böcker där han skrivit om sitt crackberoende. Så skriver han en bok som drabbar en totalt......den går rätt in i hjärtat.......så bra skrivet.....en så stark och sorglig historia men som också ger hopp att trots allt som kan drabba en människa finns det alltid ett hopp och att livet ändå går vidare på något sätt.

Jag är helt lyrisk över denna roman den får 5/5 i betyg.
Vad handlar den om då? June Reids hus börjar brinna natten innan hennes dotter ska gifta sig. Dottern och hennes pojkvän, Junes ex-man och hennes pojkvän dör i lågorna, June är den enda överlevande. Så får man i varje nytt kapitel följa en rad personer, sakta börjar man som läsare få en bild om varför allt blev som den blev och vad som egentligen hände den där natten när huset brann ner.

När jag läst ut boken är min första tanke - varför läste jag den så fort? Det är sällan jag läser om en bok men denna kan kanske bli en sådan.

Monica
Vängåvans kulturtant





g Woltzer