måndag 2 maj 2016

Howard Jacobson, Jag heter Shylock - Shakespeares Köpmannen i Venedig i dagens moderna England.

I William Shakespeares Köpmannen i Venedig lånar köpmannen Antonio pengar av den judiske procentaren Shylock för att hjälpa sin vän Bassanio att uppvakta den vackra Portia. Antonio, som inte gör någon hemlighet av sin antisemitism, måste lova att betala med ”sitt eget kött” om han inte kan återgälda sin skuld till Shylock. När Antonios skepp sedan förliser på havet står det klart att han inte kommer att kunna betala tillbaka vad han lånat. Fallet hamnar i domstol, och det verkar som att Antonio måste återgälda sin skuld. Men då inträder en tidigare okänd advokat som börjar plocka isär fallet genom att tala om nåd …

Howard Jacobson tar Shakespeares storslagna hämndberättelse genom tid och rum till den blänkande moderna miljö som är Cheshires nutida gräddhylla. Här möter den judiske procentaren Shylock ett sammansatt persongalleri i berättelsen om den antisemitiske köpmannen Antonio som inte vill återbetala sin skuld. De riktigt stora, grundläggande krafterna sätts i rörelse, som alltid hos Shakespeare.

Se även Jeanetter Wintersons, Tidsklyftan, som är en adaptering av Shakespears En vintersaga i modern miljö. Läs mer här.

Inga kommentarer: