onsdag 24 april 2019
Monica Rehn, Moratorium
Svensk thrillerdebut om makt, mord & mörka familjehemligheter
En flicka brinner inne på ett scoutläger, medan ungdoms ledarna David Bergman och Jonathan Sandberg simmar över sjön, fulla på vodka. Särskilt Jonathan lyckas aldrig bearbeta sina skuldkänslor. Han isolerar sig från världen, och träder in i mörkret. Tio år senare är Jonathan Sandberg spårlöst försvunnen. David Bergmans liv har tagit en dramatisk vändning. Hans fru har lämnat honom och jobbet på advokatbyrån, där han var på väg att bli delägare, finns inte kvar. Han har dessutom blivit svindlad på pengar och har en stor skuld, en skuld som han omöjligt kan betala. När pappan till hans gamla ungdomskamrat söker upp honom och erbjuder honom det oväntade uppdraget att leta upp Jonathan mot en ansenlig summa pengar, har David inte råd att tacka nej. Så äger ett brutalt mord rum, och en avgrund öppnar sig. David tvingas gräva sig allt djupare in i familjen Sandbergs mörka, såriga historia och stegvis inser han att han själv kan vara mördarens nästa offer. Moratorium är Monica Rehns debutroman. En thriller om makt och död, en berättelse om det otäcka svarta som döljer sig under ytan.
MONICA REHN, född och uppvuxen i Nynäshamn, är jurist med examen från Stockholms universitet. Under sin karriär har hon främst arbetat i oljebranschen, varav elva år som chefsjurist. Efter många år i Stockholm är hon nu bosatt i Bålsta. Moratorium är hennes debutroman.
Sagt om boken
Anders Kapp har läst boken, "Starkt debut med spännande pussel", läs hans recension här.
tisdag 23 april 2019
Anna Tell, Med ont fördrivas
Amanda Lund har nyligen återvänt till posten som förhandlare och operatör inom Nationella insatsstyrkan efter sin föräldraledighet. Genast dras hon in i förvecklingarna kring ett fall med en försvunnen svensk polis, stationerad i Pristina, Kosovo. Samtidigt kör den före detta polisen Ellen Engwall en bil med okänd last genom Europa. Och i Sverige sörjer en man djupt och eftersträvar hämnd.
Efter framgångarna med debutboken Fyra dagar i Kabul är Anna Tell tillbaka med en ny bok om förhandlaren Amanda Lund. I Med ont fördrivas för intrigen Amanda Lund till Balkan – en miljö som Anna Tell känner väl till. Läs en intervju med Anna.
En författare väl förtrogen med den värld hon skriver om
Anna Tell är statsvetare och kriminalkommissarie med ett förflutet inom försvarsmakten. Hon har tjugo års erfarenhet av operativt arbete. Det var dock erfarenheterna som major i Afghanistan som fick henne att börja skriva.
– Jag insåg att om jag någon gång ska skriva en bok så skulle den utspela sig i Afghanistan. Kontexten är i princip magisk och landet har en stor dragningskraft på mig, säger Anna Tell i en intervju när hon debuterade med Fyra dagar i Kabul.
Anna Tell om miljön i Med ont fördrivas
– Jag åkte till Bosnien på utlandstjänstgöring efter värnplikten och efter att jag utbildat mig till polis så var jag i Kosovo på ett ganska långt kontrakt för Försvarsmakten. Så Balkanområdet har jag en ganska god uppfattning om, både det politiska livet och hur konflikterna sett ut. Att mina uppdrag varit nära lokalbefolkningen har varit min stora lycka då jag har fått se hur människor lever och ta del av ett vardagen i det landet. Det är inte alltid man får det vid utlandstjänst.
Anna Tell är född 1975 i Värmland och bor i dag på Ekerö utanför Stockholm med man och två barn.
Efter 15 månaders värnplikt gick hon direkt till en FN-tjänstgöring i Bosnien. Åter i Sverige blev det polisutbildning och sedan en längre militär utlandstjänstgöring i Kosovo. Så Balkan, där nya boken utspelar sig, har hon stor erfarenhet av.
Tillbaka i Sverige utbildade hos sig också till statsvetare, arbetade på narkotikaspan i Stockholm och hann bland annat med att bli svensk mästare i bänkpress innan det blev dags för utlandstjänstgöring igen. 2009 var hon i Afghanistan som major i de fredsbevarande styrkorna. Efter det har hon bland annat arbetat som kriminalkommissarie vid SÄPO.
Sagt om boken
"En styrka hos Anna Tell är mycket hög trovärdighet i de miljöer och situationer där handlingen utspelas", Anders Kapp har läst boken, läs hans recension här.
söndag 21 april 2019
Monica Gullman har läst Agnes Lidbeck, Gå förlorad
Agnes Lidbeck. Gå förlorad
Hennes första roman, Finna sig, kom 2017 och Förlåten kom året efter. Nu kommer hennes tredje bok, Gå förlorad.
Huvudkaraktären i boken är Anders, han är gift med Kristina, de har en dotter, Agnes. Anders är en osäker människa, han tror att han älskar sin familj och sin mamma. Ibland blir han oerhört irriterad på dem men behärskar sig. Hans största skräck är ensamheten, som också är den stora lockelsen. Den som är ensam kan ju inte bli lämnad, tänker han. Anders har en hobby, han bakar familjens bröd, då är han unik, tycker han själv. Han sätter degen på kvällen, kliver upp tidigt och bakar ut sitt bröd. Det ska lukta brödbak på morgonen och familjen ska tycka att han är duktig. Han slår sitt barn, ger henne örfilar för egentligen bagateller. Hon har kanske glömt att ta ut soppåsen, inte plockat undan efter sig vid frukosten, kommit försent till middagen eller struntat i att dämpa ljudet på TV-n när han sagt till. Han får dåligt samvete och kompenserar med att köpa små presenter till henne. Dessutom är han otrogen mot Kristina, med hennes väninna Maria som är nyskild.
Det kryper i mig av obehag när jag läser boken. Anders vill jag helst avslöja, hans beteende är inte okej. Själv tycker han att det är rätt att örfila ibland och vara otrogen, han gör ju så mycket annat, bakar, städar, handlar och viker tvätten.
Agnes Lidbecks böcker gräver sig in i min hjärna och under huden. Jag plågas, mår lite dåligt men kan inte sluta läsa. Jag 0har läst hennes två tidigare romaner med samma känsla av obehag. Hon är en ny favorit hos mig. Väntar nu ivrigt, vad kommer hon med efter denna? jag kommer garanterat att läsa allt hon skriver.
Den får 4/5 i betyg.
Monica Gullman
Monica Gullman har läst Pia Mariana Raattamaa, Där rinner en älv genom Saivomuotka by
Hon är född och uppväxt i Tornedalen men bor nu i Hälsingland, är lärare och disputerade 2015 på en avhandling i språkdidaktik.
Det rinner en älv genom Saivomuotkaby, är hennes debutroman. En släktkrönika som spänner över åren 1895-2015. Året är 1895 och Israel är på vandring mot hembygden Saivomuotka, vid den mäktiga älven. På andra sidan ligger Finland. Människorna lever på bröd, ibland utblandat med bark när tiderna är som svårast, torkat kött, fisken man fångar i älven och kokkaffe. Kaffet man dricker, både i sorg och glädje, är livsdrycken för barn som vuxna. Maijas nervklena mor, Inga, hämtas gång på gång till nervsjukhuset i Piteå. De små barnen gör vad de kan för att hjälpa, men man pratar inte om det. Erik-far tiger, går till skogs eller till älven för fisket. Man lär sig att skamtiga. Mor dör på nervsjukhuset. Maija gråter över att hon inte fick ta farväl, det finns inga pengar till att ta hem modern och ge henne en anständig begravning.
Barnen kommer tätt, Maija och Israel får åtta barn, många munnar att mätta. Lille Östen levde bara tre veckor, Maijas sorg är stor. Erik, den förstfödde, får man följa genom hela boken. Han är stor och stark, jobbar i skogen, bygger vägar, flyttar runt men kommer alltid tillbaka, längtan till hemtrakten finns där hela tiden. Han strejkar med de andra skogshuggarna för att få månadslön, slippa ackordjobbet som sliter på männen.
En bok om ett Sverige i förändring. En bok om en släkt och en syskonskara som hela tiden samlas i barndomshemmet, för att hugga i, hjälpa modern Maija, trots att de är utflyttade runt om i landet. En bok om kärlek och respekt för varandra och en underbar bok som jag andlöst läser och ibland med tårar längs min kind.
Pia har ett vackert språk och en underbar förmåga att beskriva landskapets förändringar med årstiderna. Och hela tiden den mäktiga älven som rinner hetsigt i snösmältningen och skådespelet när isen går med ett bröl, ett stilla flöde i sommartid.
Den får 5/5 i betyg.
Monica Gullman
måndag 15 april 2019
Camilla Läckberg, En bur av guld
Monica Gullman har läst Camilla Läckberg, En bur av guld
En bok för kvinnor skriven av en kvinna, som handlar om Matilda som är uppväxt i Fjällbacka. En trasig och svår uppväxt. Ett monster till pappa som misshandlade hela familjen, men mest mamman. Brodern Sebastian hängde sig i en garderob när han inte längre orkade med den fysiska och psykiska misshandeln. Hon lämnar Matilda bakom sig och blir ”Faye”, drar till Stockholm, vill lämna sitt förflutna, starta om på nytt. Hon är vacker och smart, börjar plugga på Handelshögskolan till civilekonom. Hon får en vän för livet, Chris, en levnadsglad tjej som är lika smart och med ett hjärta av guld. Så träffar hon Jack, mannen som har allt, han är snygg, sexig och smart. Han tar henne med storm. Hon blir blixtförälskad och hon vill leva med honom resten av sitt liv. Han startar upp ett företag med vännen Henrik men det är tufft i början. Faye stöttar, hon slutar plugga, tar jobb som servitris och försörjer dem under uppbyggnadsfasen. Hjälper till allt hon förmår. Företaget går bättre och bättre. De får en dotter, Faye blir hemma tar hand om familjen. Jack avskärmar sig mer och mer. Ser henne knappt, hon blir ängslig och orolig, gör allt för att vara honom till lags, men den psykiska mobbningen blir värre och värre. När hon tillslut hittar honom i säng med en annan kvinna, i deras sovrum och han kallt säger, jag vill skiljas, försvinn härifrån då bryter hon ihop totalt. Hon har inte mer än kläderna hon har på kroppen, de har skrivit äktenskapsförord och han äger allt. Det hon bidragit med har han glömt.
Nu har hon vännen Chris som tar hand om henne och stöttar. När gråten och sorgen övergår i ett flammande raseri får hon styrkan att börja planera sin hämnd. Hon ska krossa Jack, med alla medel hon kan ta till.
Nu börjar egentligen boken, och det är nu jag inte kan sluta läsa. Följer hur utstuderat och smart hon bit för bit går tillväga att helt krossa mannen hon älskade och gav allt. En drabbande roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad men som tar kontroll över sitt eget öde.
En dramatisk berättelse om svek upprättelse och hämnd. Lättläst och underhållande skriven av Camilla Läckberg.
Monica Gullman
torsdag 11 april 2019
Anki Edvinsson, Lust att döda
Anki Edvinsson, journalist, programledare och moderator. Hon har läst skrivarakademiens ettåriga utbildning för blivande författare och studerar till kriminolog. Nu debuterar hon med den första delen i en planerad deckarserie som ska utspela sig i Umeåområdet.
Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livfulla staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Hur kan detta ske här? Polisparet Per Berg och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns i en stad lamslagen av sorg. I utkanten rör sig också två unga, trasiga män, på väg utför i full fart, och en invandrartjej vars livssituation blir allt svårare att hantera. I detta kriminaldrama finns monster av alla de slag, både väntade och oväntade. Men de drivs alla av lust att döda.
Recension:
Per Bergh: polisutredare med chefsposition. Han lider av svår diabetes, måste alltid ha socker och sprutor i fickorna och kolla sina värden. Detta blir tufft när det blir stressigt på jobbet, risken att hamna i koma är stor. Han är gift med Mia som är lärare, de har två barn.
Charlotte von Klint: överklasstjejen som kommer från storstan till Umeå för att arbeta som polisutredare vid grova brott. Hennes kollegor stör sig På hennes 08-dialekt, hon har svårt att bli accepterad i norrlandsstaden. Dessutom är hon snygg, vilket de kvinnliga kollegorna stör sig på medan männen glor i smyg. Hon har en tonårsdotter som bor kvar i Stockholm med pappan.
Boken börjar väldigt dramatiskt, 13 personer skjuts till döds av en svartklädd maskerad person med en AK 47 på en restaurang i centrala Umeå. Flera personer blir allvarligt skadade. Den svartklädde försvinner snabbt från platsen. Umeå blir lamslaget, något liknande har aldrig inträffat i björkarnas stad ,någonsin. Ett stort polispådrag drag igång för att hitta vapnet, förhör av de få överlevande, allt måste ske snabbt nu.
Två 17-åringar, Kalle och David, dricker hembränt och knaprar piller, helst varje dag, de köper spriten dunkvis av en langare. När de är som fullast och mest påtända börjar de prata om hur det skulle vara att döda en människa. Kalle och David är fyllda av hat, mot alla och allt i deras omvärld. David har blivit utsatt för övergrepp när han var sju år av sitt monster till pappa. Kalle har blivit misshandlad av sin grymma pappa under hela sin uppväxt. Det är skadade och trasiga 17-åringar. De struntar i allt utom att supa, droga och hitta villiga tjejer. Nu växer planerna på at döda en människa sig starkare.
Kalle har ett hemligt förhållande med en muslimsk flicka, Marian. Om hennes storebror Kaled får veta detta skulle han döda henne och sedan Kalle, De träffas på offentliga toaletter och har sex. Så kommer ett larm till poliserna, en äldre man hittas ihjälslagen i sitt hem. Någon har slagit en hammare i hans bakhuvud, massor med knivhugg finns över hela kroppen, det mest makabra, det sticker ut en skruvmejsel ur ena ögat. I samma veva försvinner Marian, hennes ryggsäck hittas men flickan är borta. Värre än så kan det knappast bli, och allt detta i fridfulla Umeå.
Nu blir trycket hårt på Per och Charlotte från alla håll. Dödsskjutning, mordet på den äldre mannen, kidnappningen av Marian. En upphittad lillfingerring visar sig vara en ledtråd.
Den dramatiska början och det ännu mer dramatiska slutet gör att det är svårt att lägga boken åt sidan. En bra sammanhållande story, våldet gör att jag våndas lite när jag läser. Går ondska i arv undrar jag. Pojkarna, deras monster till pappor, gör lite ont att läsa boken.
Detta är första delen i en serie och jag ser fram emot att läsa fler böcker med polisutredarna Charlotte och Per som huvudkaraktärer.
Monica Gullman
Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livfulla staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Hur kan detta ske här? Polisparet Per Berg och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns i en stad lamslagen av sorg. I utkanten rör sig också två unga, trasiga män, på väg utför i full fart, och en invandrartjej vars livssituation blir allt svårare att hantera. I detta kriminaldrama finns monster av alla de slag, både väntade och oväntade. Men de drivs alla av lust att döda.
Recension:
Per Bergh: polisutredare med chefsposition. Han lider av svår diabetes, måste alltid ha socker och sprutor i fickorna och kolla sina värden. Detta blir tufft när det blir stressigt på jobbet, risken att hamna i koma är stor. Han är gift med Mia som är lärare, de har två barn.
Charlotte von Klint: överklasstjejen som kommer från storstan till Umeå för att arbeta som polisutredare vid grova brott. Hennes kollegor stör sig På hennes 08-dialekt, hon har svårt att bli accepterad i norrlandsstaden. Dessutom är hon snygg, vilket de kvinnliga kollegorna stör sig på medan männen glor i smyg. Hon har en tonårsdotter som bor kvar i Stockholm med pappan.
Boken börjar väldigt dramatiskt, 13 personer skjuts till döds av en svartklädd maskerad person med en AK 47 på en restaurang i centrala Umeå. Flera personer blir allvarligt skadade. Den svartklädde försvinner snabbt från platsen. Umeå blir lamslaget, något liknande har aldrig inträffat i björkarnas stad ,någonsin. Ett stort polispådrag drag igång för att hitta vapnet, förhör av de få överlevande, allt måste ske snabbt nu.
Två 17-åringar, Kalle och David, dricker hembränt och knaprar piller, helst varje dag, de köper spriten dunkvis av en langare. När de är som fullast och mest påtända börjar de prata om hur det skulle vara att döda en människa. Kalle och David är fyllda av hat, mot alla och allt i deras omvärld. David har blivit utsatt för övergrepp när han var sju år av sitt monster till pappa. Kalle har blivit misshandlad av sin grymma pappa under hela sin uppväxt. Det är skadade och trasiga 17-åringar. De struntar i allt utom att supa, droga och hitta villiga tjejer. Nu växer planerna på at döda en människa sig starkare.
Kalle har ett hemligt förhållande med en muslimsk flicka, Marian. Om hennes storebror Kaled får veta detta skulle han döda henne och sedan Kalle, De träffas på offentliga toaletter och har sex. Så kommer ett larm till poliserna, en äldre man hittas ihjälslagen i sitt hem. Någon har slagit en hammare i hans bakhuvud, massor med knivhugg finns över hela kroppen, det mest makabra, det sticker ut en skruvmejsel ur ena ögat. I samma veva försvinner Marian, hennes ryggsäck hittas men flickan är borta. Värre än så kan det knappast bli, och allt detta i fridfulla Umeå.
Nu blir trycket hårt på Per och Charlotte från alla håll. Dödsskjutning, mordet på den äldre mannen, kidnappningen av Marian. En upphittad lillfingerring visar sig vara en ledtråd.
Den dramatiska början och det ännu mer dramatiska slutet gör att det är svårt att lägga boken åt sidan. En bra sammanhållande story, våldet gör att jag våndas lite när jag läser. Går ondska i arv undrar jag. Pojkarna, deras monster till pappor, gör lite ont att läsa boken.
Detta är första delen i en serie och jag ser fram emot att läsa fler böcker med polisutredarna Charlotte och Per som huvudkaraktärer.
Monica Gullman
onsdag 10 april 2019
Malin Westermark och Lisa Magnusson, Koll på korall
Lisa Magnusson (t v) och Malin Westermark |
Manne Manet förklarar för den nyfikna karettsköldpaddan Ebba vad koraller gör hela dagarna. Koraller visar sig vara spännande djur. Ett djur som sitter fast, som klonar sig och tillverkar hälften av allt syre på vår planet jorden.
En aktuell bok om vad koraller är och hur korallrevets ekosystem fungerar.
Läs och lär - det blir viktigt när det är på riktigt.
Lasse Berg, Ändå inte försvunnen
Lasse Berg, vid ett besök hos oss 2014 |
Författaren Lasse Berg och hans fru Ingrid var ute och reste i Sydafrika när de fick telefonsamtalet som fullständigt raserade deras tillvaro. Dottern Linda, 34 år gammal, hade just förblött i parets lägenhet efter en fullständigt osannolik olycka. Efteråt kunde Lasse inte skriva en rad. Men två år senare, när Ingrid reste bort, satte sig Lasse vid datorn igen. Sorgens fördämningar rämnade, skrivandet gick inte att stoppa och sommaren 2018 fanns plötsligt boken där.
Ändå inte försvunnen är Lasse Bergs nedstigning i sorgen djupt personlig och ändå helt allmängiltig. Här får vi följa honom när han, genom minnet av Linda, försöker ta sig igenom det värsta en förälder kan råka ut för. Men det är också en typisk Lasse Berg-bok där han angriper sitt ämne genom att söka i människans ursprung. Att älska, mista, sörja och trösta kanske är det detta som gör oss mänskliga?
Lasse Berg har i decennier beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och sommarpratare. Hans Kalahari-serie om människans ursprung har sålt i nästan 100 000 exemplar. 2011 blev han nominerad till Augustpriset för sin bok Skymningssång i Kalahari. Vilar ut gör han vid enstaka tillfällen i en idyllisk sydfransk by.
Bokens Afton
Lasse Berg är gäst på Bokens Afton onsdag 23 oktober 2019.
måndag 8 april 2019
Nele Neuhaus, Annars skjuter jägaren mig
Bröllopsresan är planerad över jul och nyår. Äntligen ska kriminalinspektör Pia Kirchhoff, hemligt nygift, få sin välförtjänta semester. Men ett par dagar före resan nås hon av ett telefonsamtal som får planerna att gå om intet. I det lilla samhället Eschborn utanför Frankfurt har en äldre kvinna skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Kort därpå inträffar ytterligare ett liknande mord: en kvinna skjuts genom sitt köksfönster. Inget av offren hade några fiender. Varför måste just de dö? Trycket på utredningen ökar snabbt. Pia Kirchhoff och hennes chef Oliver von Bodenstein söker efter en mördare som tycks välja sina offer godtyckligt – och de kommer en mänsklig tragedi på spåren.
Nele Neuhaus är en av Europas största självpubliceringssuccéer. Hon gav ut sina tre första romaner på eget förlag, och hennes framgångar gjorde att bokförlaget Ullstein fick upp ögonen för henne. Neuhaus fick sitt stora genombrott med Snövit ska dö, den fjärde spänningsromanen i serien om kriminalarna Pia Kirchhoff och Oliver Bodenstein och den andra boken som kom ut på Ullstein. Annars skjuter jägaren mig är den sjunde delen i denna serie och ytterligare två delar finns på tyska och väntar på svensk översättning. Hon har sålt över 5 miljoner böcker bara i Tyskland och hennes böcker kommer ut i 30 länder. Nele Neuhaus bor på en gård på landet utanför Frankfurt tillsammans med sin man, hundar och hästar.
Sagt om boken
"Nele Neuhaus är riktigt bra, det är lätt att förstå varför hon mött så stora framgångar, framför allt i Tyskland men också i många andra länder. Läs henne gärna!" Läs Anders Kapps recension här.
Emelie Schepp, vinnare av Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018, är tillbaka med en ny kriminalroman om åklagare Jana Berzelius. Femte delen har nu kommit ut.
En regnig vårdag hittas en kvinna brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid. Omständigheterna är likadana, benen är hopsydda och kropparna hittas i Strömmen som flyter genom staden. Vem vill få dem att se ut som sjöjungfrur och varför?
När en ny kvinna anmäls saknad är det uppenbart för polisen att de har att göra med samma gärningsman. Åklagare Jana Berzelius som leder förundersökningen börjar snart hitta kopplingar till fallet Simon Norell, en ung man som mördat sin familj och sedan dess suttit inspärrad på rättspsyk i Vadstena. Men Simon vägrar att prata. Någon måste vinna hans förtroende innan tiden rinner ut, och den enda som kan göra det är mannen som rör sig som en hotfull skugga i Janas liv - Danilo Peña.
Broder Jakob är en kriminalroman om att tvingas möta sitt eget, våldsamma förflutna. Om syskonskap, relationer och försoning. Serien har sålt i över en miljon exemplar och blivit en stor internationell succé.
Sagt om Emelie Schepps böcker:
"Lyssna på barnen! Annars …", Läs Anders Kapps recension här.
"... hon bygger upp en otäck klockan-tickar-skräck ..."
/Lotta Olsson, Dagens Nyheter
"En av de bästa deckarna jag läst någonsin."
/Anna Jansson, författare
"Jana Berzelius är en fascinerande och originell karaktär som saknar motstycke i kriminallitteraturen."
/Nerikes Allehanda
"Schepp kan jämföras med Jo Nesbø, båda skriver realistiskt men vrider till verkligheten."
/Femina
"Och lycklig den som inte upptäckt Emelie Schepp förut ..."
/Göteborgs-Posten
Camilla Sten, Staden
Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Kan stadens fanatiska väckelserörelse ha spelat en roll i försvinnandet?
Alice är en dokumentärfilmare som en gång för alla vill ta reda på sanningen. Hon och hennes team ska tillbringa fem dagar i den övergivna staden och samla in material till filmen. Men så fort de anländer börjar de höra underliga ljud och se oförklarliga saker. Snart måste de fråga sig om det förflutna verkligen är förflutet, eller om staden kommer att sluka dem också.
Staden är en klaustrofobisk nagelbitare om en ondska som inte borde finnas och en gåta som kanske aldrig borde lösas.
Sagt om boken
"Med Staden blir Camilla Sten en ny internationell stjärna!", recension av Anders Kapp, läs här.
”En rysare som höll mig i ett fast grepp från första till sista sidan.”
/Camilla Grebe
”Det här är en riktigt bra svensk skräckroman [...] Helt enkelt briljant skrivet!”
/BTJ
”Dåtid och nutid sys ihop till fulländning i denna lysande rysare.”
/Femina
fredag 5 april 2019
Linda H Staaf, Ulv i fårakläder
Linda H Staaf, arbetar som polismästare vid Nationella operativa avdelningen, NOA, och har i många år varit verksam som jurist och civilekonom Inom rättsväsendet.
Hon är numera bosatt i Norrköping men är född och uppvuxen i Östersund och har en stark förkärlek till de jämtländska fjällen.
Ulv i fårakläder är hennes debutroman.
Det är lördagsmorgon den 25 juli 2009 och EU-toppmöte i Åre. På ett anrikt hotell mitt i byn hittas en man kallblodigt avrättad. Strax därefter inkommer ett bombhot mot kabinbanan och en grupp turister som fastnat högt över marken långt uppe på kalfjället. Insatspolisen Christian Ståhl inleder en kamp mot tiden för att rädda turisterna. När nationella insatsstyrkan inte kan inställa sig snabb nog tar Christian hjälp av en före detta fältjägare, men börjar snart tvivla på dennes avsikter. Samtidigt upptäcker kriminalpolisen Marita Lander, som leder mordutredningen, att offret checkat in under falskt namn. Jämtlandspolisen, som tvingas kämpa mot Säkerhetspolisens inblandning, påbörjar en intensiv jakt över vidsträckta fjäll, genom mörka skogar och i jämtländska byar. Snart uppenbarar sig en organisation av trasiga själar som är beredda att göra vad som helst för makt och status - och inte minst hämnd.
Recension:
EU-toppmöte i Åre, delegaterna från hela Europa ska skyddas till vilket pris som helst, inget får hända när Europas blickar är riktade mot Åre och Sverige. En man skjuts till döds på ett hotell mitt i Åre, tre skott, två i bröstet och ett i huvudet. Bombhot mot kabinbanan, kabinen stannar, elen har brutits, 40 meter ovan mark, 20 personer sitter fast i kabinen, bland annat den italienske EU-Delegatens 22-åriga dotter med pojkvän.
Insatspolisen Christian Ståhl inleder en kamp för att rädda turisterna. Han får hjälp av en före detta fältjägare som snabbt kommer till platsen, han klättrar upp till de nödställda och börjar sakta fira ner dem i säkerhet. Då aktiveras bomben, kabinen exploderar i tusen bitar, tre personer dör, fältjägaren blir alvarligt skadad. Det är kaos, men det ska visa sig att detta bara är början. Allt som hänt har varit en avledningsmanöver för det som sen ska komma.
EU-delegationen bombhotas, nu blir det Christians uppdrag att med ett enormt polispådrag eskortera bussen från Åre till flygplatsen på Frösön. Lättnaden är stor när planet lyfter för insatsstyrkans chef Christian. Då kommer nästa anrop, en värdetransportbil på väg från Åre har kapats, rånarna har skjutit ihjäl en av vakterna en annan har skadats svårt. 20 miljoner blev bytet.
Ja, nu är jakten på gång...
Karaktärerna i boken:
Christian: Testosteron och adrenalinfylld insatsledare som vill finnas mitt i händelsernas centrum, han räds ingenting.
Marita: Kriminalutredare, som inte vågar kliva ut ur garderoben till hennes partner Lisas stor förtret. Hon har också stigit i graderna på arbetet. Lite småtrög i handling men med ett knivskarpt intellekt.
Laxman: Hennes kollega, dumdryg utredare som surar över att Marita gått om honom i graderna och gör allt för att jävlas och klagar på hennes sätt att leda arbetet.
Ackerman: (släpande foten) foten han hasar efter sig när han går efter en skada i tjänsten. Han sitter gärna framför sin dator och lägger patiens eller smiter från jobbet för att fiska som är hans stora passion. Men kan ändå göra ett bra jobb när Marita sätter press på honom.
Intendent Malmberg: Deras chef, som frustrerat undrar varför det tar så lång tid att lösa mord, sprängning och rånet. Han har ju sin chef som är på honom och vill ha resultat.
Och vem är Ulven då?...kommer kanske en bok till.
490 sidor sträckläsning, de sista sidorna blir till en riktig rysare.
Skickligt och proffsigt skriven bok av författaren. Speciellt karaktärernas tillkortakommanden har hon skildrat med humor och ironi. Mycket igenkänningsfaktorn där, kanske då hon jobbat många år i polisens korridorer.
Monica Gullman
måndag 1 april 2019
Monica Gullman har läst och recenserat tre böcker
Maria Sveland: Gråleken
Maria Sveland är en prisbelönt författare och journalist. Hon debuterade med boken Bitterfittan, 2007. En roman som fått mycket publicitet. Hatet kom 2013. Befrielsen, 2015 och Bitterfittan (2) 2017.
Gråleken är en relationsroman som det gör ont att läsa. Julia och Jesper åker med sin fem månader gamla dotter till en ö i Kattegatt, Arnholt, för att få miljöombyte och lugn och ro för att hitta tillbaka till varandra. Men riktigt så blir det inte, irritationen, surheten, grälen och den akuta sömnbristen tär. Lilla Alice måste ammas dygnet runt. Julia gråter och dricker för mycket vin. Vad är det som händer? Bara de fick byta miljö, bara Alice börjar sova bättre, bara, bara. Vi kan väl vara snälla mot varandra säger hon med gråten i halsen till Jesper när han anklagande stirrar på henne. Julia börjar tvivla på sina sinnen, hon ser spöken överallt.
Man får som läsare följa tiden innan, första mötet, den passionerade kärleken men också olikheterna dem emellan. Julia kommer från ett borgerligt hem, har en bra utbildning och ett intressant arbete. Många vänner, hon bor i en fin lägenhet mitt i Stockholm som hennes föräldrar betalat. Jesper kommer från en arbetarfamilj i Norrland, har en universitetsutbildning, söker jobb på jobb men förblir arbetslös, han sover på en soffa hos en kompis, lever på socialbidrag och på Julia som har det bra ställt. Detta gnager i honom, han känner sig underlägsen och värdelös. Ilskan växer i honom, och till slut brister allt.
Hur räddar man en relation, jag får lite ångest av att läsa boken som Maria Sveland så bra beskrivit, hur långt får det gå innan man ger upp. Jag gillar språket och karaktärerna och jag lider med Julia och blir arg över Jespers svek. Boken berör i allra högsta grad.
Den får 4/5 i betyg
Klara Grede: Det vi glömde säga
Klara Grede bor i Stockholm och arbetar som lärare. Detta är hennes debutroman. En känslosam feel-good bok.
Ella har totalt klappat ihop, Johan hennes man har lämnat henne, tagit ut skilsmässa, dessutom tagit med barnen, tvillingarna, till Thailand i tre månader tillsammans med den nya frun som väntar barn. Ella träffade Johan när hon var 17 år, hon blev besinningslöst förälskad. Han har varit henne otrogen från första dagen, detta har hon förstått, men också vetat, att om hon bara backar och håller tyst så kommer han tillbaka till henne och allt blir bra. Åtminstone för ett tag, tills nästa otrohetsaffär drar igång. Nu försöker hennes syster Nina och bästa kompis Alice få henne att förstå, han är ett svin som svikit henne gång på gång. Men allt Ella vill är att få honom tillbaka. Hon ska bli EllaElla en kvinna som har allt, hon byter frisyr, köper märkeskläder, börjar jogga, byter identitet. Hon testar nätdejting som EllaElla och träffar en riktig tio-poängare, Niklas, VD på ett företag, nyskild, med en liten son som han har varannan vecka. Han är snygg och trevlig och han blir kär i EllaElla. Men det är ju inte riktigt den rätta Ella, nu har hon trasslat till det, dessutom träffar hon Markus som köpt grannhuset och håller på att bygga om. De inleder en relation, helt plötsligt har hon två älskare, Niklas som EllaElla där hon är sval och perfekt och Markus där hon bara är Ella sitt riktiga jag, deras relation blir väldigt passionerad.
Jag bara charmas av boken som är rolig och varm, handlar också om vänskap och syskonrelationer, kärleken till sina barn. Kan inte släppa boken, vill ju veta hur det kommer att gå för Ella, hon biter sig kvar i mitt huvud. Det är ju en feelgood roman och ibland njuter jag väldigt av att läsa böcker som gör mig glad även om det stundvis blir lite tramsigt.
4/5 i betyg
Tara Westover, Allt jag fått lära mig.
Tara Westover doktorerade i idéhistoria vid universitetet i Cambridge 2014. Detta är hennes debutbok. Här är hennes berättelse om att växa upp i en mormonfamilj helt avskärmad från samhället.
Tara växer upp på en enslig gård, i Utah, berget Buck Peak är deras granne, deras berg. Hon har sex syskon, fyra bröder och en syster. Barnen har aldrig gått i skolan, de är inte registrerade, finns inte, de har alla fötts i hemmet. Modern har haft hemmaundervisning, alla har lärt sig att läsa men mer än så är det inte. Fadern har ett skrotupplag där barnen måste jobba från tidig ålder. Tara tvingas börja när hon är tio år. Det är ingen skillnad på pojke som flicka. Alla måste jobba lika hårt. Det är tungt och smutsigt. Gör någon illa sig, vilket händer hela tiden i det farliga sorterandet av skrot är det inte sjukhus som gäller, det är djävulens påfund, man plåstras om av modern och fadern tar till handpåläggning med tillhörande bibelcitat, sen är det bra. Det är fattigt, många munnar att mätta, på kvällarna läser fadern ur bibeln i timme efter timme. Han är bipolär och tror att världen kommer att gå under inom en snar framtid. Han hamstrar mat, bensin bygger rum under jorden, alla i familjen har en ryggsäck packad under sängen för att fort ta sig upp till gömslena i berget om regering och militär skulle angripa. Maniskt planerar han för jordens undergång då bara hans familj kommer att överleva. Brodern Shawn är våldsam och grym, när Tara kommer upp i tonåren och hennes kropp långsamt förändras börjar han misshandla henne. Han kallar henne för hora och slampa tar stryptag och trycker ner hennes huvud i toaletten, hon är livrädd för honom och hans lynniga humör. Alla ser men ingen gör något, har hon kanske förtjänat att bli slagen. Det börjar hon till slut att tro, förtvivlat. Hon försöker bryta sig loss från familjen. Taras dröm är att få gå i skola, vilket motarbetas av fadern som anser att skolor är djävulens påfund. Hon ger sig inte utan kämpar i smyg med att läsa allt hon kommer över, hon är mycket intelligent och pluggar allt hon kan för att klara högskoleprovet. Hon får hjälp av en av sina bröder som lyckats slita sig loss från familjen och skapat sig ett annat liv. Hon är 17 år gammal när hon för första gången sätter sin fot i en skola och nu börjar hennes mångåriga kamp för att skaffa sig ett annat liv , ett liv bortom gården, våldet, sveken, rigida religiösa trosuppfattningar och familjemedlemmar som tar avstånd. Samtidigt som kärleken till platsen där hon är född, berget, familjen finns där trots allt våld och alla svek, fortfarande drar henne till sig. Hon slits mellan sitt nya liv i den akademiska världen samtidigt som hon bara vill ge upp och flytta tillbaka, anpassa sig efter den dominerande och grymme fadern som hon både älskar och hatar.
En otrolig läsning, vacker och medryckande, berättelsen om en ung människas strävan efter kunskap, om familj, lojalitet och självförverkligande. Boken har hyllats av Barack Obama och Bill Gates bland annat och översatts till trettio olika språk. Jag är så glad över att jag fått möjlighet att läsa den samtidigt som den gör mig väldigt ledsen över Taras öde. Hennes kamp griper ta i mig och jag förundras över hur mycket kan en människa orka och hur präglas man av det man upplevt i barndomen. Den bästa bok jag läst på evigheter.
5/5 i betyg
Monica Gullman
Maria Sveland är en prisbelönt författare och journalist. Hon debuterade med boken Bitterfittan, 2007. En roman som fått mycket publicitet. Hatet kom 2013. Befrielsen, 2015 och Bitterfittan (2) 2017.
Gråleken är en relationsroman som det gör ont att läsa. Julia och Jesper åker med sin fem månader gamla dotter till en ö i Kattegatt, Arnholt, för att få miljöombyte och lugn och ro för att hitta tillbaka till varandra. Men riktigt så blir det inte, irritationen, surheten, grälen och den akuta sömnbristen tär. Lilla Alice måste ammas dygnet runt. Julia gråter och dricker för mycket vin. Vad är det som händer? Bara de fick byta miljö, bara Alice börjar sova bättre, bara, bara. Vi kan väl vara snälla mot varandra säger hon med gråten i halsen till Jesper när han anklagande stirrar på henne. Julia börjar tvivla på sina sinnen, hon ser spöken överallt.
Man får som läsare följa tiden innan, första mötet, den passionerade kärleken men också olikheterna dem emellan. Julia kommer från ett borgerligt hem, har en bra utbildning och ett intressant arbete. Många vänner, hon bor i en fin lägenhet mitt i Stockholm som hennes föräldrar betalat. Jesper kommer från en arbetarfamilj i Norrland, har en universitetsutbildning, söker jobb på jobb men förblir arbetslös, han sover på en soffa hos en kompis, lever på socialbidrag och på Julia som har det bra ställt. Detta gnager i honom, han känner sig underlägsen och värdelös. Ilskan växer i honom, och till slut brister allt.
Hur räddar man en relation, jag får lite ångest av att läsa boken som Maria Sveland så bra beskrivit, hur långt får det gå innan man ger upp. Jag gillar språket och karaktärerna och jag lider med Julia och blir arg över Jespers svek. Boken berör i allra högsta grad.
Den får 4/5 i betyg
Klara Grede: Det vi glömde säga
Klara Grede bor i Stockholm och arbetar som lärare. Detta är hennes debutroman. En känslosam feel-good bok.
Ella har totalt klappat ihop, Johan hennes man har lämnat henne, tagit ut skilsmässa, dessutom tagit med barnen, tvillingarna, till Thailand i tre månader tillsammans med den nya frun som väntar barn. Ella träffade Johan när hon var 17 år, hon blev besinningslöst förälskad. Han har varit henne otrogen från första dagen, detta har hon förstått, men också vetat, att om hon bara backar och håller tyst så kommer han tillbaka till henne och allt blir bra. Åtminstone för ett tag, tills nästa otrohetsaffär drar igång. Nu försöker hennes syster Nina och bästa kompis Alice få henne att förstå, han är ett svin som svikit henne gång på gång. Men allt Ella vill är att få honom tillbaka. Hon ska bli EllaElla en kvinna som har allt, hon byter frisyr, köper märkeskläder, börjar jogga, byter identitet. Hon testar nätdejting som EllaElla och träffar en riktig tio-poängare, Niklas, VD på ett företag, nyskild, med en liten son som han har varannan vecka. Han är snygg och trevlig och han blir kär i EllaElla. Men det är ju inte riktigt den rätta Ella, nu har hon trasslat till det, dessutom träffar hon Markus som köpt grannhuset och håller på att bygga om. De inleder en relation, helt plötsligt har hon två älskare, Niklas som EllaElla där hon är sval och perfekt och Markus där hon bara är Ella sitt riktiga jag, deras relation blir väldigt passionerad.
Jag bara charmas av boken som är rolig och varm, handlar också om vänskap och syskonrelationer, kärleken till sina barn. Kan inte släppa boken, vill ju veta hur det kommer att gå för Ella, hon biter sig kvar i mitt huvud. Det är ju en feelgood roman och ibland njuter jag väldigt av att läsa böcker som gör mig glad även om det stundvis blir lite tramsigt.
4/5 i betyg
Tara Westover, Allt jag fått lära mig.
Tara Westover doktorerade i idéhistoria vid universitetet i Cambridge 2014. Detta är hennes debutbok. Här är hennes berättelse om att växa upp i en mormonfamilj helt avskärmad från samhället.
Tara växer upp på en enslig gård, i Utah, berget Buck Peak är deras granne, deras berg. Hon har sex syskon, fyra bröder och en syster. Barnen har aldrig gått i skolan, de är inte registrerade, finns inte, de har alla fötts i hemmet. Modern har haft hemmaundervisning, alla har lärt sig att läsa men mer än så är det inte. Fadern har ett skrotupplag där barnen måste jobba från tidig ålder. Tara tvingas börja när hon är tio år. Det är ingen skillnad på pojke som flicka. Alla måste jobba lika hårt. Det är tungt och smutsigt. Gör någon illa sig, vilket händer hela tiden i det farliga sorterandet av skrot är det inte sjukhus som gäller, det är djävulens påfund, man plåstras om av modern och fadern tar till handpåläggning med tillhörande bibelcitat, sen är det bra. Det är fattigt, många munnar att mätta, på kvällarna läser fadern ur bibeln i timme efter timme. Han är bipolär och tror att världen kommer att gå under inom en snar framtid. Han hamstrar mat, bensin bygger rum under jorden, alla i familjen har en ryggsäck packad under sängen för att fort ta sig upp till gömslena i berget om regering och militär skulle angripa. Maniskt planerar han för jordens undergång då bara hans familj kommer att överleva. Brodern Shawn är våldsam och grym, när Tara kommer upp i tonåren och hennes kropp långsamt förändras börjar han misshandla henne. Han kallar henne för hora och slampa tar stryptag och trycker ner hennes huvud i toaletten, hon är livrädd för honom och hans lynniga humör. Alla ser men ingen gör något, har hon kanske förtjänat att bli slagen. Det börjar hon till slut att tro, förtvivlat. Hon försöker bryta sig loss från familjen. Taras dröm är att få gå i skola, vilket motarbetas av fadern som anser att skolor är djävulens påfund. Hon ger sig inte utan kämpar i smyg med att läsa allt hon kommer över, hon är mycket intelligent och pluggar allt hon kan för att klara högskoleprovet. Hon får hjälp av en av sina bröder som lyckats slita sig loss från familjen och skapat sig ett annat liv. Hon är 17 år gammal när hon för första gången sätter sin fot i en skola och nu börjar hennes mångåriga kamp för att skaffa sig ett annat liv , ett liv bortom gården, våldet, sveken, rigida religiösa trosuppfattningar och familjemedlemmar som tar avstånd. Samtidigt som kärleken till platsen där hon är född, berget, familjen finns där trots allt våld och alla svek, fortfarande drar henne till sig. Hon slits mellan sitt nya liv i den akademiska världen samtidigt som hon bara vill ge upp och flytta tillbaka, anpassa sig efter den dominerande och grymme fadern som hon både älskar och hatar.
En otrolig läsning, vacker och medryckande, berättelsen om en ung människas strävan efter kunskap, om familj, lojalitet och självförverkligande. Boken har hyllats av Barack Obama och Bill Gates bland annat och översatts till trettio olika språk. Jag är så glad över att jag fått möjlighet att läsa den samtidigt som den gör mig väldigt ledsen över Taras öde. Hennes kamp griper ta i mig och jag förundras över hur mycket kan en människa orka och hur präglas man av det man upplevt i barndomen. Den bästa bok jag läst på evigheter.
5/5 i betyg
Monica Gullman
Maria Borelius, Bliss
Bliss tar vid där Hälsorevolutionen slutade. Forskningen kring inflammation stormar fram över världen och Maria Borelius fortsätter att följa forskare och gurus tätt i hälarna och lägga det spännande pusslet för hur vi når ett ännu bättre jag. Resan tar henne till Wales, Los Angeles, San Francisco och Japan, där kvinnorna lever längst i hela världen. I Bliss delar Maria med sig av de bästa insidertipsen för att få till en antiinflammatorisk livsstil i vardagen och ger läsaren helt nya genvägar och enkla knep som verkligen fungerar. Boken innehåller 30 antiinflammatoriska vardagsrecept, träningsprogram, matplaner, inköpslistor och humoristiska vardagsinsikter. Maria bjuder också på egna misslyckanden och utmaningar hon mött på vägen.
Bland annat åker jag på ett bakslag med akut ryggont efter fel mat, för mycket vin, stress och tuffa möten. Det känns viktigt att dela med mig av mitt eget liv, både de goda och de motiga dagarna. Dialogen med läsarna är fantastisk. Den antiinflammatoriska livsstilen, har verkligen blivit en positiv rörelse.
Hälsorevolutionen vägen till en antiinflammatorisk livsstil utkom i januari 2018 och ligger fortfarande på topplistorna. Boken har hittills sålts i över 50 000 exemplar bara i Sverige och är även utgiven i Danmark och Finland. Nästa år släpps den i USA, Storbritannien, Italien, Norge med flera länder via ett världskontrakt med HarperCollins.
Maria Borelius är prisbelönt vetenskapsjournalist och författare till Sedan du fött (1993), Motboken (2003), Bryt det sista tabut (2013) och bästsäljande Hälsorevolutionen (2018). Hon är kolumnist i DI, grundare till Stiftelsen Ester samt kommunikationsrådgivare till läkemedels- och techföretag. Maria har tidigare varit vetenskapsreporter på Rapport, programledare för vetenskapsprogrammet NOVA, handelsminister och VD på globala mikrofinansorganisationen Hand in Hand International. Hon är fil.kand. i biologi, fysik och matematik och har en master i vetenskapsjournalistik. Hon bor i London med sin man.
Sagt om boken
Av alla tankar om hälsa och sjukdom är Maria Borelius bok Hälsorevolutionen den som jag verkligen känner är på rätt spår. Håller med i typ allt. Fan vad bra, Maria!
/Malin Berghagen, författare och yogainstruktör
Helena von Zweigbergk, Grejen med saker
"Vi lever i en bulimisk kultur. Å ena sidan ett genomkommersiellt samhälle som ser till att vi ständigt känner oss missnöjda och där svaren och tillfredsställelsen är KÖP! Å andra sidan ständiga uppmaningar om att rensa och göra sig av med. Som om befriandet av saker skulle innebära en djupare mänsklig frigörelse."
I Grejen med saker undersöker Helena von Zweigbergk vårt förhållande till saker. Ur ett mycket personligt perspektiv frågar hon sig vad vi vill med våra saker. Varför känns de så viktiga att skaffa? Kan de vara besjälade? Hon vänder ut och in på sitt hem och alla dess prylar, reflekterar över vad de kommunicerar, hur de är laddade med historia men också med känslor som skam och tröst. Utforskandet sker i samarbete med konstnären Cilla Ramnek och fotografen Pia Ulin som får fria händer i Helenas hem. Enskilda saker plockas fram, föremål grupperas om och berättar helt plötsligt något annat.
Det liknar en arkeologisk utgrävning som säger mycket om vår tid, våra sociala behov och samlarimpulser. Det handlar om att omvärdera och hålla sitt seende aktivt. Om behovet av att ibland byta scenografi och hur en leksakstax kan bli ett tecken på faderlig kärlek.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)