måndag 31 augusti 2020

Bokhandlarn möter Karin Smirnoff



Karin Smirnoff är bosatt i Piteå och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, Vi for upp med mor, utkom våren 2019 och den avslutande delen, Sen for jag hem kom 2020.

Nu Karin måste vi prata om läsning och dina bokhyllor,

Hur organiserar du din bokhylla? 

Efter grupper, t ex amerikanska författare, kvinnliga svenska, lyrik, barnböcker, kokböcker osv

Vet du hur många böcker du har hemma? 

Ett par tusen, kanske. 

Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla? 

Nej, all litteratur har sitt berättigande. Jag avskyr när man måste vara pk i sitt läsande. Däremot finns det få feelgood i mina hyllor. Inte så mycket krim. Och ingen fantasy, men det beror andra saker.

Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du? 

Pappersböcker hemma. Digitala i bilen. 

Vilken/vilka klassiker läser du om och om igen? 

Klassiker? Ingen tror jag. Men jag återvänder till vissa döda författare som Fogelström, Moberg, Hemingway, Kosinski och Duras. 

Finns det någon ”klassiker” som du vägrar att läsa? 

Egentligen inte, men Kafkas Processen var svår (på gymnasiet). Den känner jag inte för att läsa om.

Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste? 

Ålevangeliet

Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok? 

Några sidor (och då handlar det alltid om språket och stereotypa karaktärer.)

Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar? 

Ger bort till loppisar

Vad läser du just nu?  

Gun Love

Läste du som barn och vad? 

Läste jämt. Vad som helst. Från Lotta till Dickens. Mitt främsta bokminne som barn är Barnens Ö.

Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu? Alla typer av böcker. 

Ingen jäkla bok-kanon.

Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia? 

Usch, ingen. Jag blir nagelfaren alldeles tillräckligt mycket.


Elena Ferrante, De vuxnas lögnaktiga liv



"Två år innan pappa stack sa han till mamma att jag var väldigt ful. Han yttrade den meningen lågt, i den lägenhet mina föräldrar som nygifta hade köpt i Rione Alto, högst upp på Via San Giacomo dei Capri. Allt – platserna i Neapel, den iskalla februaridagens blå ljus och de orden – har förblivit intakta. Men själv har jag kanat i väg och fortsätter kana nu också, mellan de här raderna som vill bilda en historia åt mig fastän de egentligen inte är någonting …" Den som berättar är Giovanna, mitt i brytpunkten mellan barn och tonåring, som efter att ha råkat höra sin fars ord tappar fotfästet. Vem håller hon på att bli med sitt förändrade utseende, i vem behöver hon spegla sig för att finna sig själv på nytt? I sin vilsenhet söker hon upp sin faster Vittoria som introducerar henne till det andra Neapel, det simpla och tygellösa, det som det anständiga Neapel där uppe på kullarna fruktar och avskyr. Giovanna försöker hitta sin plats i endera av världarna, men ingen av dem tycks kunna erbjuda henne några svar eller någon fast plats i tillvaron.

Den 1 september finns De vuxnas lögnaktiga liv i butik. Smygläs inledningen i boken här.

Den italienska författaren Elena Ferrante debuterade 1992 med Plågsam kärlek som tillsammans med Dagar av ensamhet och Skuggan av en dotter utgör en löst sammanhållen trilogi om kärlekens baksida. Men det var med Neapelkvartetten som Ferrante nådde internationell ryktbarhet. Ferrante har också skrivit barnboken Stranden på natten.  

fredag 28 augusti 2020

Bokhandlarn möter Camilla Grebe

 

Camilla Grebe belönades med Glasnyckeln 2020

Glasnyckeln delas ut av Skandinaviska Kriminalsällskapet efter att en jury i vardera nordiskt land nominerat en kandidat för sitt land, sedan beslutar jurygrupperna gemensamt vem som ska få priset. Camilla Grebe var årets svenska kandidat och hon tog hem priset i kamp med danska Gretellise Holms Dødfunden, finska Eva Frantz Den åttonde tärnan, isländska Lilja Sigurðardóttirs Svik och norske Jo Nesbøs Kniv.

Skuggjägaren inleds med ett mord 1944 och sedan följer en fängslande och spännande utredning som löper fram till våra dagar. Parallellt får vi en inblick i svenska kvinnliga polisers villkor under detta långa tidsspann. Grebe utnyttjar skickligt polisromanens klassiska ingredienser och gör något helt eget av det, ända fram till en minst sagt oväntad upplösning.

Det är fjärde året i rad som en svensk författare får priset. Förra året gick det till Stina Jackson för romanen Silvervägen, året dessförinnan fick Camilla Grebe det för husdjuret och 2017 gick det till Malin Persson Giolito för romanen Störst av allt som även kommit att bli den första svenskproducerade original-tv-serien på Netflix. Totalt är det 12:e gången en svensk författare fått priset under de 29 år som det delats ut. Danska och norska författare har tilldelats priset sju gånger vardera.

 

Camilla Grebe är den tredje författaren som fått priset två gånger. Islänningen Arnaldur Indriðason var först, 2002 och 2003 och han följdes av Stieg Larssons postuma priser 2006 och 2008.

Camilla Grebe är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan och var bland annat med och startade ljudboksförlaget StorySide samt har arbetat som marknadsdirektör på Lernia och som vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus. Grebe debuterade 2009 tillsammans med sin syster Åsa Träff med Någon sorts frid. Serien om psykoterapeuten Siri Bergman följdes upp med Bittrare än döden 2011, Innan du dog 2012, Mannen utan hjärta 2013 och Eld och djupa vatten 2015.

Bittrare än döden och Innan du dog nominerades bägge till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2010 respektive 2012.

Camilla Grebe har även skrivit thriller-trilogin Moskva Noir tillsammans med Paul Leander-Engström.

2015 debuterade Camilla Grebe som författare på egen hand med den hyllade psykologiska thrillern Älskaren från huvudkontoret. Den har hittills översatts till 21 språk och rättigheterna har sålts till New Line, ett av USA:s mest välrenommerade filmbolag. Producent är Andrew Lazar, producent bakom bl.a. den Oscarsbelönade "Sniper". I samband med utgivningen av den engelska utgåvan (The Ice Beneath Her) utsågs Grebe till en av Amazon UK:s "rising stars" 2016. 2017 kom den fristående uppföljaren till Älskaren från huvudkontoret: Husdjuret, som utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademien och som 2018 belönades med Glasnyckeln för bästa skandinaviska dito och hon har nu 2020 återigen belönats med Glasnyckeln för Skuggjägaren.

Anders Kapp har läst boken,
"Än en gång visar Camilla Grebe upp sin fantastiska förmåga till förnyelse med Skuggjägaren som är den fjärde boken i hennes tredje serie. Hon debuterade 2009 och har nu kommit ut med tolv böcker när hon tioårsjubilerar som författare." Läs Anders Kapps recension här.

 

Men nu Camilla Grebe måste vi prata om böcker, läsning och dina bokhyllor!

Hur organiserar du din bokhylla?

Om jag ska vara ärlig så är den inte särskilt organiserad. Dessutom har böckerna för länge sedan spritt sig till golvet där de ligger i höga travar – bokhyllan räcker inte längre till. 

Vet du hur många böcker du har hemma?

Nej, vågar inte räkna. 

Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla?

Vad är egentligen en pinsam bok? Är det en bok som inte håller måttet rent litterärt eller kanske en bok med ekivokt innehåll? Oavsett vilket så blir svaret ja – visst har jag sådana i bokhyllan. Jag läser all möjlig litteratur, men huvudsakligen skönlitteratur.  

Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du?

Jag både läser och lyssnar, jag tycker att formaten kompletterar varandra. 

Vilken/vilka klassiker läser du om och om igen?

Jag läser sällan böcker två gånger. Det kommer alldeles för många nya, spännande böcker. 

Finns det någon ”klassiker” som du vägrar att läsa?

Det finns ingenting jag vägrar läsa, men jag erkänner villigt att jag inte gett mig på de tjocka ryska klassikerna. Riktigt gamla böcker kan jag också tycka är lite svåra, de ligger så långt från samtida litteratur, både språkligt och kontextuellt. 

Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?

Testamente, av Nina Wähä. 

Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?

Man får ge upp direkt, läsningen ska inte vara ett måste. 

Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar?

Jag skänker dem till Myrorna. Jag kan inte slänga böcker, det går bara inte. 

Vad läser du just nu?

Jag läser faktiskt om en gammal deckare – Sjöjungfrun sjöng sin sång av Val McDermid. Den är ett tidigt (1995) exempel på en berättelse om en seriemördare, och kom att bli stilbildande inom genren tillsammans med När lammen tystnar av Thomas Harris. 

Läste du som barn och vad?

Jag läste mycket som barn och började tidigt läsa vuxenböcker, mest deckare och gärna Sjöwall & Wahlöö. (Kanske inte den lämpligaste lektyren för en mörkrädd åttaåring.) 

Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu?

Samma sorts böcker som vi alltid har behövt – böcker som speglar vår samtid och förklarar vårt förflutna, böcker som ställer frågor utan att ge självklara svar, böcker som underhåller, erbjuder flykt från verkligheten, berör och tröstar. En riktigt bra bok är som en förälskelse, den uppfyller dig och du längtar till den så snart du lagt den ifrån dig. 

Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?

Min syster, Åsa Träff – det finns ju ingen som känner mig bättre, och skriva kan hon!

Tack Camilla, vi ser fram emot din kommande bok i vår!


onsdag 26 augusti 2020

Christina Erikson, Den trettonde lärjungen

Christina Erikson, Foto Fredrik Hjerling

En man stapplar in på polisstationen i Oskarshamn, täckt i någon annans blod och helt utan minne. Inte långt därpå påträffas ett lik i skogen. Elias Svensson och hans kollegor vid Stockholmspolisen kallas ner till Småland och upptäcker kopplingar till ett hälsohem med klientel från både överklassen och samhällets bottenskikt.

Författaren Cornelia Lind som återigen bistår polisen försöker balansera sitt kaotiska privatliv med sin roll i gruppen: att med sina specialkunskaper se det andra missar.

Återigen blir polisen varse vilka följder maktmissbruk och förakt för människoliv får för de personer som drabbas. Återigen finns någon som hjälper dem i deras jakt.

"Den trettonde lärjungen" är nagelbitarspänning om våra allra mörkaste sidor.

Christina Erikson är utbildad operationssjuksköterska men omskolade sig tidigt, har en kandidat i medie- och kommunikationsvetenskap och är entreprenör med egen verksamhet.

Hon debuterade som författare 2014 med Morsarvet och året efter kom uppföljaren En god gärning. Båda böckerna utspelar sig i Kungsör i Västmanland.

Under 2014 inledde Christina Erikson ett samarbete med Thomas Erikson, vilket resulterade i två böcker om begravningsentreprenör Rita Benson. 2015 släpptes första delen Av jord är du kommen och sommaren 2017 släpptes andra delen Dödgrävarens dotter. Samarbetet övergick snart från intensivt skrivande till kärlek, de gifte sig i maj 2017 och bor idag i Stockholm.

2017 startade hon den aktuella serien med Din Vän Forsete, 2018 kom del två, Ensamvarg och nu har alltså den tredje delen kommit ut.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst boken, "Hon rör sig denna gång hemtamt i trakterna av sin egen småländska uppväxt i ett fall som successivt blir allt mer komplicerat och vittförgrenat. Det finns mycket att tycka om, men jag blir ändå inte lika förtjust som jag blev över de två tidigare delarna. Kanske det har en förklaring?" Läs hela recensionen här.

måndag 24 augusti 2020

Stefan Einhorns, Konsten att fördärva sitt liv - eller inte?



Mycket har jag lärt och en hel del begriper jag mig fortfarande inte på, men det finns en sak som fascinerar mig oerhört mycket: att vi människor, och jag är inget undantag, förefaller ha en inneboende destruktiv kraft som gör att vi periodvis snubblar fram genom tillvaron.

Många tycks göra sitt bästa för att skapa problem och sätta krokben för sig själva. Och ska man göra något bör man göra det grundligt här får de råd och tips så att det blir ordentligt gjort. Eller så kan den här boken användas för att förändra sitt liv till det bättre. Det är bara att välja.

Drastiskt och personligt skriver Stefan Einhorn om den svåra konsten att leva. I sin nya bok sammanför han två olika perspektiv. Avsnitten om att fördärva sitt liv grundar sig på iakttagelser och egna erfarenheter och varvas med texter som ger förslag på hur en förändring istället skulle kunna ske för människan har en fantastisk förmåga att även se det ljusa i tillvaron och en vilja att kämpa för att nå dit. Det finns en väg ut ur de självpåtagna svårigheterna, om man nu vill bli nöjd med livet.

Konsten att fördärva sitt liv eller inte tar upp frågan om vi kan förändra oss och i så fall hur vi kan bära oss åt.

Stefan Einhorn är professor och ordförande vid Centrum för social hållbarhet vid Karolinska Institutet, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och flitigt anlitad föreläsare inom bland annat etik. Med en rad uppmärksammade och framgångsrika böcker, bland annat bästsäljaren Konsten att vara snäll, har han vunnit en hängiven läsekrets.

Monica Gullman har läst boken, 

Mycket har skrivits om den svåra konsten att leva, men ingen gör det så dramatiskt som Stefan Einhorn i denna bok. Han är professor och ordförande vid Centrum för social hållbarhet vid Karolinska Institutet. Överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och flitig anlitad föreläsare inom bland annat etik.

Han har nyligt fått diagnosen Parkinsons sjukdom, detta berättar han om i början av boken. Hans första känsla var lättnad. Efter fem år av symptom äntligen få en diagnos, och en läkare som trodde på honom.

Några av de ämnen han tar upp i boken.

  • Varför förstör vi så mycket för oss själva?
  • Varför har vi inga vänner?
  • Varför tycker vi så synd om oss?
  • Varför oroas vi oss för allt?
  • Varför har vi så dåliga relationer till våra barn, vår partner i livet?
  • Varför ältar vi om och om igen?
  • Varför grälar vi jämt och ständigt?

Detta skriver han väldigt ingående om. Men också kapitel om hur vi  kan förändra vårt beteende i olika sammanhang. Som exempel, det sägs att gräl rensar luften, men istället bryter de ner mer än de bygger upp ett förhållande. Man kan faktiskt avstå, om den ena partnern avstår slutar den andra automatiskt. Man kan ju inte gräla med sig själv.

Att älta är bara meningslöst, för älta tar aldrig slut. Bättre då att bestämma sig för att göra något meningsfullt av sitt liv.

Har sträckläst hans bok som också är humoristiskt skriven, delvis, mitt i det allvarliga. Tips och råd hur man kan förändra sitt liv till det bättre/ eller låta bli/ det är bara att välja, skriver han som slutord.

Monica Gullman

Hilary Mantel, Spegeln och ljuset

Med mod, list och brutalitet har Thomas Crom­well klättrat från samhällets bottenskikt till en plats som Henrik VIII:s högra hand. Nu, 1536, har han administrerat avrättningen av kungens andra hustru, Anne Boleyn, något som väckte ont blod bland många av Englands mäktiga. Samtidigt hopar sig tvivlen. Hur länge kan framgången bestå för en man av folket som saknar en egen armé? Finns det en gräns för hur långt man kan gå i maktens namn?

Spegeln och ljuset är en storartad avslutning på en romantrilogi som gjort succé världen över, och som ofta beskrivs som en av de främsta skildringar av makt och människor som skrivits i modern tid.


Hilary Mantel har sedan 1985 skrivit tolv böcker men fick 2009 sitt stora genombrott med Wolf Hall.

Och vilket genombrott!

Den historiska romanen belönades 2012 med prestigefyllda Man Booker Prize och flera andra stora utmärkelser. Tidningarna utnämnde den till årets bästa roman, Englands största bokhandelskedja Waterstone’s korade Hilary Mantel till årets författare och nätbokhandeln Amazon utsåg Wolf Hall till en av årets tre bästa böcker. Romanen är också den Man Booker Prize-vinnare som sålt bäst genom tiderna.

Wolf Hall är första delen i en trilogi och utkom 2013. Uppföljaren Bring Up the Bodies kom ut på svenska med titeln För in de döda 2014. Båda böckerna har blivit stora succéer hos både kritiker och läsare.

Hilary Mantel blev den tredje författaren någonsin att vinna Man Booker Prize två gånger, en bedrift som bara J.M Coetzee och Peter Carey lyckats med. Hon har även vunnit Costa Novel of the Year Award (f.d. Whitbread) och är ensam om att ha vunnit Englands båda största litterära priser.

BBC 2 har gjort en dramaserie i 6 delar av Wolf Hall och För in de döda i regi av Peter Straughan, som även skrivit manus till filmen Tinker Tailor Soldier Spy. Serien har lyfts till skyarna av kritiker och tittare i England. SVT har köpt in serien som visas med start den 31 maj 2015.

Royal Shakespeare Company – som bara i undantagsfall spelar något annat än just pjäser av William Shakespeare – satte år 2014 upp Wolf Hall och För in de döda i Stratford-upon-Avon. Möjligen är det mest talande för Hilary Mantel stjärnstatus i Storbritannien!

Hilary Mantels böcker finns översatta till mer än 30 språk.

Fredrik Reinfeldt, 3 november 2020 ödesvalet : Om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning

3 november 2020 avgörs vår generations viktigaste val i USA. Donald Trump utmanar gränsen för hur en president kan bete sig och med honom har världens förmåga att hantera konflikter, säkra öppen handel och ta sig an klimatutmaningen försvagats. Fredrik Reinfeldts bok är en fördjupande genomgång av USA:s demokrati och politiska system. Den förklarar vad som står på spel och vad det är som avgör vem som väljs till president i november - och vilken värld det leder till på 2020-talet.

Boken släpps 1 september






fredag 21 augusti 2020

Jan Hammarlund, Hjördis Schymberg

 

Från en materiellt fattig men kulturellt rik barndom i Norrland till 25 år som ledande sopran vid Stockholmsoperan, gästspel på Metropolitan, Covent Garden, i Italien, på alla nordiska operascener, ett drygt 60-tal roller och bejublade konsertframträdanden i hög ålder. 

I den rikt illustrerade biografin berättar Hjördis själv på sitt temperamentsfulla och humoristiska vis – kompletterat av Jan Hammarlunds kommentarer, fynd i olika arkiv, offentliga och privata intervjuer samt minnesanteckningar från deras möten. Flera av hennes forna elever bland annat Sylvia Lindenstrand, Laila Andersson Palme och Erland Hagegård bidrar med mycket spännande berättelser och minnesbilder. 

Sångerskans barndomshem Schymbergsgården på Alnö finns bevarad och drivs av Schymbergsstiftelsen, som enligt Hjördis önskan fyller den med kulturellt liv som på olika sätt blir till gagn för unga musiker, sångare och konstnärer. Det är också Stiftelsen som ger ut denna biografi. 

Länk till Stiftelsen Schymbergsgården finns här.